StoryEditor

Polícia skúma, či sa Kočner vyhrážal

31.07.2013, 00:00
Polícia vyšetruje, či sa kontroverzný podnikateľ vyhrážal smrťou právnikovi OTP Banky.

„Guľku v hlave“ mal sľubovať podnikateľ Marián Kočner právnikovi, ktorý zastupuje OTP Banku v kauze Glance House. Hoci neskôr tieto slová poprel, polícia ich vzala vážne. „V prípade bolo začiatkom júla začaté trestné stíhanie vo veci prečinu nebezpečného vyhrážania,“ informovala HN hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Páchateľovi hrozí za takýto čin jeden rok za mrežami. „Ja ani neviem o tom, že polícia začala trestné stíhanie vo veci, tak ako sa mám k tomu vyjadrovať,“ reagoval Kočner. Potvrdil však, že pred šiestimi týždňami bol vo veci vypovedať. „Dostal som dvadsať otázok, dal som dvadsať odpovedí a išiel som preč,“ dodal s tým, že išlo o podanie informácie, nie o svedeckú výpoveď.

„Arogantný hajzel“
Marián Kočner sa koncom minulého roka stretol s dvomi členmi vedenia OTP Banky v reštaurácii Tuliphouse. Mali hovoriť o bytovom dome Glance House v Bernolákove, na ktorého výstavbu finančná inštitúcia poskytla úver a ktorý chcel Kočner získať odkúpením pohľadávky od banky. Bankári Kočnerovi oznámili, že prípadu sa ujal advokát Roman Kvasnica a banka bude ďalej s Kočnerom komunikovať už len písomne alebo v jeho prítomnosti.

Nato mal Kočner podľa svedeckej výpovede člena predsedníctva OTP Banky vyhlásiť, že Kvasnica je „arogantný hajzel, ktorý ide proti Trnkovi“ a ktorému nechá „prejsť guľku hlavou“. Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom spája priateľstvo, poznajú sa už od základnej vojenskej služby. Práve Trnka nezákonným spôsobom prelomil blokáciu bytovky Glance House, ktorá následne skončila v rukách bývalého Kočnerovho spoločníka. Kočner tvrdí, že bankár si vyhrážky „vycucal z prsta“, podal však na inšpekciu ministerstva vnútra trestné oznámenie pre zneužitie právomocí verejného činiteľa. Z úniku výpovede člena vedenia OTP Banky totiž podozrieval vyšetrovateľa kauzy Glance House. Informácie priniesol denník Sme.

Ďalšie kroky
Advokát Kvasnica, ktorý trestné oznámenie podal, nechce začatie stíhania hodnotiť. „Beriem to ako fakt. Verím, že tá vec bude zákonne vyšetrená,“ uviedol. Nevylúčil, že po uzavretí kauzy bytového domu Glance House podnikne ďalšie právne kroky, napríklad civilnoprávnu žalobu.

Prípad bernolákovskej bytovky sa ťahá od júna 2010. Špeciálna prokuratúra vtedy zablokovala nehnuteľnosť pre spory medzi spoločníkmi developerskej firmy, ktoré začala vyšetrovať polícia. Kočner v tom čase radil jednej zo spoločníčok. Neskôr vystupoval ako budúci vlastník bytovky, napríklad pred ľuďmi, ktorí za byty zaplatili časť ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:03