StoryEditor

Opozícia ticho toleruje Ficovi priateľa Výboha

08.07.2014, 00:00
Kauza. Pravicoví politici považujú spájanie Fica s českou korupčnou aférou za závažné, parlamentnú schôdzu sa zvolať nechystajú.

Február tohto roku – mimoriadna schôdza parlamentu k roky starej kauze emisie. Dva mesiace predtým – iná mimoriadna schôdzka v tom čase k nebankovkám. Avšak dnes, keď česká korupčná kauza Pandur siaha až k premiérovi Robertovi Ficovi, je takýto scenár zatiaľ v nedohľadne. Mimoriadnu schôdzu parlamentu k tejto veci zatiaľ nemá kto iniciovať. Aj keď opoziční politici zhodne tvrdia, že ide o dôležité udalosti, s reakciami vyčkávajú.

Politický analytik Ján Baránek v tom vidí skôr stratégiu ako nečinnosť. „Čakajú, kým budú mať v rukách ostrejšie náboje, aby sa nestalo, že Smer ich argumentačne vyfauluje,“ povedal pre HN. Otázne však je, či ďalšie argumenty do rúk ešte dostanú. Dnes sa totiž výčitky voči Ficovi začínajú aj končia na jedinom svedectve.

Opozícia váha

Na prepojenie kauzy Pandur siahajúcej do roku 2007 na slovenskú politiku poukázal lobista a bývalý pobočník českého expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík. Práve on si mal vypýtať osemnásť miliónov eur ako úplatok od zástupcov rakúskej firmy Steyer za sprostredkovanie obchodu s obrnenými vozidlami Pandur. Vo svojej výpovedi pred súdom uviedol, že celý obchod sa začal schôdzkami, na ktorých boli iba štyria ľudia. Okrem neho šlo o Topolánka, Fica a slovenského obchodníka so zbraňami Miroslava Výboha. Toho Fico označil za svojho priateľa.

„Táto informácia je veľmi závažná, no mali by sme vyčkať, aby vyšli najavo aj ďalšie skutočnosti, a až potom konať,“ reagoval na kauzu poslanec Zsolt Simon z Mosta-Híd. Aj keď mimoriadnu schôdzu na túto tému, kde by sa politici pýtali premiéra, ako to celé bolo, by prijal, so svojimi parlamentnými kolegami o tom vraj ešte nehovorili. Podobne reagovala Erika Jurinová z OĽaNO či Juraj Miškov z NOVA. Pavol Abrhan z KDH poznamenal, že sa obáva, že ani takáto schôdza by nič nové nepriniesla. „Uvidíme, ako sa bude ešte táto kauza vyvíjať, pretože každý deň sa objavujú nové informácie,“ doplnil Ľubomír Galko z SaS. Ešte tento týždeň chce s ostatnými opozičnými poslancami konzultovať jednotný postup.

Výsledok najskôr na jeseň

Pojednávanie s Dalíkom pred Pražským mestským súdom je pritom po včerajšku odročené na august. Vtedy by mali prísť na rad kľúčové svedectvá Topolánka, ale aj Výboha. A práve ďalšie výpovede by podľa českého novinára Janeka Kroupu, ktorý kauzu otvoril, mohli priniesť nové fakty. Napríklad aj o Ficovi, ktorého možno dosiaľ spájať s kauzou len na základe Dalíkovej výpovede. Hlavné však podľa neho zostáva vysvetlenie, či a prečo premiér preberal české obranné nákupy s Výbohom.

Samotný Fico sa k tomu vyjadril minulý týždeň. Aj keď schôdzky na Morave s Výbohom nepoprel, podľa neho šlo o súkromné rozhovory, ktoré sa nemali plánovane týkať týchto otázok. Výboha premiér označil za priateľa, s ktorým sa stretáva rád. „Vyhradzujem si právo na osobné priateľské stretnutia s ľuďmi, s ktorými sa cítim príjemne,“ vyhlásil Fico.

Uzavretie prípadu, za ktorý hrozí Dalíkovi desať rokov väzenia, pritom zrejme ešte potrvá. Podľa dozorujúceho štátneho zástupcu Jána Kořána totiž ešte nebolo ukončené dokazovanie, ktoré môže úplne zmeniť situáciu. Ukončenie prvostupňového pojednávania preto očakáva najskôr na jeseň.

01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri v pohybe
01 - Modified: 2024-05-16 21:40:30 - Feat.: - Title: Eurokomisia vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám, bojí sa zneužitia 02 - Modified: 2024-05-16 19:31:59 - Feat.: - Title: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií. Noviny by mali niesť zodpovednosť, tvrdí Fidesz 03 - Modified: 2024-05-16 19:05:13 - Feat.: - Title: Atentátom na Fica sa povzbudzujú v zahraničí: Si ďalší na rade, odkázal muž srbskému prezidentovi 04 - Modified: 2024-05-16 18:48:07 - Feat.: - Title: Vlnu solidarity vyjadrujú Ficovi lídri z celého sveta, rezort diplomacie prijal vyjadrenia zo 77 krajín 05 - Modified: 2024-05-16 18:30:09 - Feat.: - Title: Únia si po atentáte na Fica kladie otázku, či sa eurovoľby zaobídu bez násilia. Dopad môže byť obrovský
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 08:23