StoryEditor

Čaplovič odmietol český projekt zadarmo

26.04.2013, 00:00
Školstvo. Minister trvá na príprave Národnej sústavy kvalifikácií za 25 miliónov eur.

Minister školstva Dušan Čaplovič trvá na príprave Národnej sústavy kvalifikácií za 25 miliónov eur, hoci nám ju české ministerstvo školstva ponúklo zadarmo. „Nedá sa jednoducho transformovať do prostredia inej krajiny, existujú regionálne rozdiely medzi Českou a Slovenskou republikou, a preto je potrebné túto sústavu špecifikovať na slovenské podmienky,“ zdôvodnil na konferencii o odbornom školstve. Jeho predchodca Eugen Jurzyca však tvrdí, že rozdiely sú minimálne. „Na 95 % sú tie systémy zhodné, ak sa to dá, treba to prevziať od českých kolegov,“ tvrdí aj exminister Ján Mikolaj.

Takmer totožné
Vďaka europrojektu za 25 miliónov eur chce Čaplovič pripraviť katalóg zručností a vedomostí, ktoré definujú kvalifikácie pracovníkov na určitý druh povolania.

Napríklad – povolanie kamenár musí mať kvalifikáciu na brúsenie kameňa a aby ju získal, musí mať zručnosť brúsiť kameň ručne aj strojom. Katalóg kvalifikácií by mal prehĺbiť už existujúcu Národnú sústavu povolaní. „My musíme reagovať na konkrétnu Národnú sústavu povolaní, ktorá je spracovaná na Slovensku, je to odporúčanie európskych expertov,“ dodal Čaplovič. Sústava povolaní existuje na Slovensku aj v Česku. Na porovnanie – slovenská hovorí, že „kamenár opracováva kameň ručnými a strojovými technológiami. Osadzuje, čistí, konzervuje a udržuje výrobky z kameňa“. Tá česká pozná „kameníka“, ktorý „opracováva prírodný kameň lámaním, štiepaním, rezaním, brúsením, leštením ručne aj strojom, osádza kamenárske výrobky“. Takmer totožné sú desiatky ďalších povolaní. Jurzyca tvrdí, že po preklopení českej verzie by nás sústava kvalifikácií vyšla maximálne na stotisíc eur.

Ponuka z Česka
České ministerstvo školstva ponúklo Slovensku sústavu kvalifikácií už v roku 2010. HN to potvrdili exministri Jozef Dobeš aj Eugen Jurzyca. „Sami sme to navrhovali – že by sme boli veľmi radi, ak má byť u vás Národná sústava kvalifikácií, aby už nemusela vznikať od nuly, ale aby ste v podstate všetky naše skúsenosti a všetko, čo sme vytvorili, prevzali,“ hovorí top manažér projektu Jan Peška. Jeho nadriadení sú dnes diplomatickejší. „Platí ponuka spolupráce vo všetkom. Pokiaľ ide o sústavu kvalifikácií, máme veľmi podobnú legislatívu, ale kvalifikácie vždy závisia, aj regionálne, od štruktúry a podmienok ekonomiky,“ povedal štátny tajomník ministerstva školstva Jiří Nantl. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:26