StoryEditor

Čaplovič tají správu o stave školstva

04.04.2013, 00:00
Školstvo. Minister predložil vládny materiál parlamentu bez toho, aby ho kabinet schválil.

Minister školstva Dušan Čaplovič tají kroky, ktoré pripravil na zlepšenie situácie v školstve. Parlament po vlaňajšom štrajku učiteľov zaviazal vládu, aby predložila správu o stave v školstve a systémové kroky na podporu jeho rozvoja. Napriek tomu, že termín vypršal koncom marca, verejnosť ani poslanci dosiaľ správu nevideli. HN návrh správy k dispozícii majú, jej hlavnú časť nájdete na konci článku.

 Nerešpektovanie ústavy
„Je to evidentné nerešpektovanie Národnej rady, a to je podľa mňa vážna vec z pohľadu fungovania exekutívy ako celku,“ tvrdí poslanec KDH Martin Fronc. „Správa ministra školstva bola doručená na sekretariát predsedu parlamentu, správu ešte prerokuje vláda a až potom sa zverejní,“ informovala HN hovorkyňa parlamentu Soňa Pőtheová. K správe sa tak – napriek tomu, že bola odovzdaná – nemôžu dostať ani verejnosť, ani zástupcovia ľudu.

Návrh Správy o stave školstva na Slovensku a o konkrétnych systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho vývoja, Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR.

 

Dodaný ako dodaný
Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý upozorňuje, že materiál, ktorý nebol prerokovaný s ostatnými ministrami a schválený vo vláde, nemá právnu ani politickú hodnotu. „Minister Čaplovič sľúbi všetko, ale verejnosť je zvedavá, či má na to aj podporu celej vlády,“ uviedol. Materiál totiž predpokladá, že realizácia podporných opatrení si vyžiada každoročný nárast financií pre školstvo o dvesto miliónov eur v najbližších piatich rokoch.

„Tento materiál má svoju právnu silu, bez ohľadu na to, ako bol doručený. Vláda tento materiál prerokuje ešte predtým, ako sa ním budú zaoberať poslanci v parlamentných výboroch,“ vyhlásil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Uznesenie parlamentu bolo podľa neho splnené aj napriek tomu, že materiál predložil minister školstva, a nie vláda. „Uznesenie je splnené, pretože materiál bol dodaný,“ povedal.

Uznesenie č. 374/2012 z 13. decembra 2012, ktorým parlament zaviazal vládu predložiť správu o stave školstva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:51