StoryEditor

Počasie sa má umúdriť. Aspoň počas noci

30.07.2013, 00:00
Tridsiatky budú vládnuť aj v najbližších dňoch. Hoci by nemali padať teplotné rekordy, hydrometeorológovia naďalej predpovedajú horúčavy.

Tridsiatky počas dňa budú vládnuť aj v najbližších dňoch. Hoci by nemali padať teplotné rekordy, hydrometeorológovia naďalej predpovedajú horúčavy. Naopak, počas noci by sa už malo ochladiť. Tento trend majú odštartovať prehánky a búrky včerajšiu aj dnešnú noc. V stredu a vo štvrtok a aj bližšie k víkendu by už nočné teploty mali klesnúť na príjemných 18 až 12 stupňov Celzia, predpokladá Slovenský hydrometeorologický ústav.

Aj napriek studenému frontu, ktorý nás mal zasiahnuť v noci z pondelka na utorok, denné teploty sa očakávajú nadpriemerné. „V závere týždňa možno čakať obnovenie južného prúdenia. Už by však nemalo byť až tak teplo,“ hovorí klimatológ Univerzity Komenského v Bratislave Milan Lapin. Jeho kolega Pavol Faško z SMHÚ predpokladá, že súčasný charakter počasia sa môže udržať aj v ďalších týždňoch. „Stále je minimálny prenos vzduchových hmôt z Atlantického oceánu do Európy. Ak sa táto skutočnosť nezmení, znamenalo by to nadnormálne teplé počasie aj v auguste.“

Očakávané štyridsiatky počas včerajšieho dňa sa nakoniec nenaplnili. Padol však teplotný rekord v noci, zaznamenali sme historicky najteplejšiu noc, bola v Piešťanoch. Z nedele na pondelok tam neklesla teplota pod 27,3 stupňa Celzia. Je to najviac od začiatku pravidelných meraní v polovici 19. storočia. „Pojem supertropická noc, keď teplota neklesne pod 25 stupňov, sme zaviedli len vlani. Dovtedy sme na Slovensku nič také nepoznali,“ vraví klimatológ Lapin.

Pondelňajšie teploty neatakovali hranicu 40 stupňov, informovala HN Nikoleta Hrušková z SHMÚ. Ústav pre včerajšok vydal výstrahu najvyššieho tretieho stupňa pre južné okresy. Nakoniec bolo teplejšie najmä v iných častiach krajiny. „Teplota 36 stupňov bola prekonaná v okresoch Lučenec, Dudince, Sliač, Žilina, Žiar nad Hronom, Prievidza a Trebišov,“ oznámila Hrušková.

Po sumarizácii údajov zo všetkých staníc sa dnes ukáže, či vyvrcholenie horúčav neprinieslo i ďalší rekord. Okrem najteplejšej noci sa včera schyľovalo aj k historicky najvyššej priemernej dennej teplote vzduchu na našom území. „Ašpiruje na to viacero miest,“ uviedol popoludní Faško.

01 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Europoslanci si "posvietia" na holandskú komisárku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:16