StoryEditor

Čižnár sa ukázal poslancom. Povedal, kedy by odstúpil

17.06.2013, 11:39
Kandidát na šéfa prokuratúry by odstúpil v prípade, sk súd povie, že on porušil Čentéšove práva.

Jaromír Čižnár by odstúpil len v prípade, ak Ústavný súd SR vysloví, že jeho účasť na voľbe generálneho prokurátora porušila ústavné práva Jozefa Čentéša. Čižnár to vyhlásil na ústavnoprávnom výbore parlamentu, kde sa poslancom predstavil ako kandidát Smeru-SD s podporou Rady prokurátorov na post generálneho prokurátora. Takýto podnet však v súčasnosti súd neskúma.

Za prezidenta nezodpovedá
Horúci kandidát na šéfa prokurátorov naznačil, že neodstúpi v prípade, ak Ústavný súd vyhlási voľbu generálneho prokurátora z roku 2011 za platnú. Nastalo by tak "dvojvládie," kedy by boli za generálneho prokurátora zvolené dve osoby. "Mám niesť zodpovednosť za prípadné pochybenie pána prezidenta?"

Čižnár odôvodnil zmenu postoja vo veci svojej kandidatúry tým, že od januára sa zmenilo mnoho vecí. "Na Ústavnom súde sa rieši sťažnosť nad sťažnosť." Dodal, že pôvodne chcel byť korektný voči Čentéšovi, a počkať kým sa rozptýlia nejasnosti nad jeho voľbou. Prokurátori sú však podľa neho bez vedenia už príliš dlho.

Poslanec Alojz Hlina Čižnárovi navrhol, aby v prípade svojho zvolenia urobil z Jozefa Čentéša prvého námestníka. Čižnár ho však upozornil, že do funkcií menuje ľudí generálny prokurátor, ktorým on zatiaľ nie je. "Môj vzťah k pánovi Čentéšovi je veľmi korektný. Mal som s ním stretnutie minulý týždeň, obsah rozhovoru nebudem prezentovať. Ja si veľmi vážim jeho odborné kvality, je to človek na svojom mieste a nevylučujem, so spoluprácou s ním určite počítam," povedal. Na otázku, či považuje Čentéša za právoplatne zvoleného, stručne odvetil, že ho považuje za právoplatne odmietnutého.

Chce uzavrieť Malinovú
Čižnár sa nevyhol ani kauze Hedvigy Malinovej, ktorá podľa neho trvá príliš dlho. "Buď tam sú dôkazy, že nie čo spáchala, alebo nie. Tá kauza nie je taká náročná, aby sa nedalo rozhodnúť. Máme na podanie obžaloby dôkazy alebo nie?" pýtal sa.

Na margo svojich priorít vo funkcii generálneho prokurátora uviedol, že je konečne potrebné zmeniť imidž prokuratúry, aby sa o nej nehovorilo len vtedy, keď sa tam niečo stane, ale aj vtedy, keď dosiahne niečo pozitívne. Čižnár má v pláne modifikovať členenie prokuratúry z hľadiska počtu odborov, keďže sa domnieva, že niektoré nepreukázali svoje opodstatnenie a mohli by fungovať ako oddelenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:25