StoryEditor

Igor Matovič pre HN: Kvôli Ficovi pôjdem aj do väzenia

22.11.2015, 23:00
Milióny za predchádzajúce voľby chcel minúť na referendum a verejnoprospešné práce. Dnes hovorí, že väčšina pôjde na kampaň.

Po štyroch rokoch v parlamente už neverím v bezbrehú nezávislosť vlastných poslancov a požadujem súhlas s programom kandidátky, povedal v rozhovore pre HN predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

Keď vám príde nejaké anonymné udanie, overujete si to alebo rovno zvolávate tlačovú besedu?

Za päť rokov mi došlo na Roberta Fica približne 20 anonymných udaní a ani jedno nebolo takto dobre vydokladované a s takýmito prílohami ako účet na Belize. Zdalo sa mi najhodnovernejšie a je dobre, že som ho podal.

Čo sa vám na tom zdalo hodnoverné?

Ak si dá niekto takú námahu s prílohami z jedného verejného obstarávania, tak to považujem za dostatočne hodnoverné. Predtým to boli iba tvrdenia bez dôkazov.

Vy osobne veríte, že premiér má na Belize stovky miliónov?

Moje hlboké presvedčenie je, že Robert Fico má nakradnuté stovky miliónov, ale kde ich má, neviem. To môže zistiť len polícia a prokuratúra, ktorú dokonale Fico ovláda.

Ako by sa vám páčilo, keby niekto vystúpil a povedal by, že Igor Matovič má nakradnutých 20 miliónov, a podložil by to obstarávaním z úradu splnomocnenca pre rómsku menšinu?

Keby som bol na mieste Roberta Fica, povedal by som policajtom, aby spravili razie, aby zistili, aké prevody sa robili, ale Fico spravil presný opak. Namiesto toho, aby nabádal vyšetrovanie, tlačil na policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby mu zohnali potvrdenie z Belize, že na Belize nemá legálne peniaze. Oznámenie však o ňom tvrdí, že tam má nelegálne peniaze napísané na schránkovú firmu.

Ešte ste neoľutovali koalíciu so stranou Nova?

Určite som neoľutoval to, že som oslovil Daniela Lipšica, aby sa k nám pridali, lebo Nova je síce malé, ale dobré hnutie odborníkov. Na nedávnej zdravotníckej konferencii dramaticky vyhral medzi tieňovými ministrami zdravotníctva Tibor Hlavatý z Novy. Tieňový minister Siete dostal deväťkrát menej hlasov.

Možno je to dobre na odbornej úrovni, ale najprv sa musíte dostať do parlamentu.

Prieskumy nám neprajú a je pravda, že pred pár mesiacmi sa začali objavovať prieskumy troch agentúr, o ktorých som dovtedy nepočul...

Také výsledky vychádzajú aj v renomovaných agentúrach...

Rozumiem, ale je to o vytváraní atmosféry. Keď sa odrazu začnú objavovať pofidérne agentúry, začnú vytvárať novú realitu a to ovplyvňuje ľudí. Ale nechcem to zvaľovať iba na to. Samozrejme, že sme zrejme nedostatočne odkomunikovali ľuďom, čo je prínos spoločného postupu. Mne išlo o to, že Nova je v protiklade so Smerom. Ak je Smer banda zlodejov, tak toto je banda odborníkov.

Neodplašili ste vašich pôvodných protestných voličov?

Daniel Lipšic bol vždy protest, aj v KDH. Zrejme sme dostatočne nevysvetlili našim voličom, že sa ho nemusia báť a že voliči hnutia Nova sa nemusia báť Matoviča.

A ako to chcete zmeniť?

Dobehneme, čo sme zameškali. Budeme komunikovať ľuďom, prečo sme si spolu sadli.

Čiže veľa tlačoviek o kompách?

Spoločné tlačovky o korupcii robíme spolu už dva roky. Keď som prišiel do parlamentu, bol som voči Lipšicovi veľmi opatrný. Hádzal som ho do skupiny starých politikov, ale nakoniec som zistil, že je to jeden z mála politikov, ktorý to myslí naozaj úprimne. Preto som ho oslovil.

Kedysi ste si v parlamente aj čítali esemesky a vaše vzťahy boli vyostrené. Už ste si to vyjasnili?

Áno. Bol voči nemu podozrievavý, stále som si myslel, že má niečo spoločné s korupciou. Ale napokon som nič nenašiel.

Nepomohol by vám v tom detektor lži?

Ak by som mal najmenšie pochybnosti, určite by som Daniela Lipšica poprosil, aby tam išiel. Daniel Lipšic mi opakovane povedal, že s tým nemá najmenší problém.

Takže ak nechcem, aby ma Matovič posielal na detektor, stačí povedať, že som ochotný tam ísť?

Ak niekto ukáže, že sa toho nebojí a povie to človeku, o ktorom vie, že by ho pri prvom podozrení na detektor poslal, tak to o niečom svedčí. Ja verím, že je čistý. Dávno by som na neho dostal nejaký anonym.

Stále veríte, že máte na dosiahnutie siedmich percent a aký je ten prirodzený strop?

Myslím si, že sa od nás dá očakávať dvojciferný výsledok na úrovni desiatich percent.

Nepripúšťate odstúpenie od koalície?

Každý deň dostanem aspoň desať mailov, aby sme neblbli a nešli ako koalícia. Neprikladám tomu veľký význam, či pôjdeme ako koalícia, alebo nie. Podstatné je, že pôjdeme spolu.

Predtým ste to považovali za dôležité.

Medzičasom vyšli prieskumy, že bez našej koalície bude mať Smer a SNS ústavnú väčšinu. To je dostatočné memento. Priorita musí byť, aby neprepadol žiadny hlas a aby banda zlodejov, ktorá nám dnes vládne, nevládla aj po budúcich voľbách.

Keď ste oznamovali spojenie s Novou, hovorili ste, že chcete vytvoriť homogénnejší klub, pri ktorom sa bude dať spoľahnúť na hlasovanie. Už si tých ľudí nejako selektujete?

Po štyroch rokoch neverím v bezbrehú nezávislosť. Chceme dať ľuďom ideologickú nezávislosť a nezávislosť vo veciach, ktoré sa nebudú týkať nášho programu. Nechceme dať priestor ľuďom typu Štefan Kuffa, ktorý kandidoval pod programom boja proti poslaneckej imunite a nakoniec za ňu bojoval. Takúto zradu už nemôžeme dopustiť. Preto chceme plný súhlas s programom kandidátky.

Zdá sa mi, že počujem trochu iného Igora Matoviča, ktorý dnes už neverí v bezbrehú nezávislosť.

Nezávislosť bez zodpovednosti je anarchia. Bohužiaľ, niektorí ľudia si to vysvetľujú tak, že hneď ako sa dostanú do parlamentu, už môžu úplne všetko.

Necítite tam posun oproti tomu, čo ste si mysleli predtým?

Urobili sme experiment, kde bola absolútna sloboda a zodpovední ľudia v klube sa napriek tomu dokázali správať zodpovedne. Ale potom tu boli aj takí, čo sa chceli iba dostať do parlamentu a bolo im jedno, čo sľúbili. Napríklad Kuffa či Hlina. Tí sa nedokázali správať zodpovedne.

Nemáte pocit, že toto je genéza vzniku politických strán?

Pre mňa nie je historické zlo politická strana, ale skorumpovaná slovenská politická strana karpatského typu. Ak sa združujú slobodne ľudia s podobným názorom s cieľom robiť politiku ako službu, s takými stranami nemám problém.

Koľko peňazí máte teraz na účte?

Asi 2,3 až 2,6 milióna.

Všetko to investujete do kampane?

Investujeme toľko, aby sme zabránili bande zlodejov znovu vládnuť na Slovensku.

Banda zlodejov je váš nový komunikačný manuál?

Po stredajšej tlačovke som stratil akékoľvek zábrany hovoriť, že Robert Fico je zlodej, a s plnou vážnosťou a uvedomením si následkov to budem opakovať, kým to ľudia nepochopia. Robert Fico chráni zlodejov a tým rozkráda Slovenskú republiku. Na lopate som mu dal argumenty, že pri kauze kompy jeho človek podpísal obrovskú zlodejinu. Fico na tom nevidí nič zlé a nebude vyvodzovať politickú zodpovednosť. Pre mňa človek, ktorý kryje zlodeja, je rovnako zlodejom a ako premiér dupľom. Robert Fico je megazlodej. Treba to pomenovať správnymi slovami.

Nebojíte sa, že vás to bude stáť dosť peňazí?

Vôbec.

Zaplatíte mu alebo sa obránite na súde?

Nikdy mu nič nezaplatím.

Potom pôjdete do väzenia.

Tak potom pôjdem do väzenia. Mne to nevadí. Fico je zlodej.

Za peniaze z volieb 2012 ste chceli platiť verejnoprospešné projekty aj veľké referendum. Veľa sa toho nezrealizovalo. Prečo ste zmenili taktiku?

Naša Biela vrana Janko Mičovský urobil krásny projekt Spájame statočných, kde oceňujeme oznamovateľov korupcie. Robíme veľa takýchto akcií, len o nich médiá nehovoria. Mediálny priestor, ktorý dostáva naše hnutie, je tisícina z toho, čo dostávajú zlodeji zo Smeru. Ak chceme s týmito ľuďmi zviesť dôstojný súboj, potrebujeme ušetriť peniaze a šetríme. Mediálny priestor v diskusiách dostáva Béla Bugár alebo Ján Figeľ. My nemáme možnosť komunikovať, hoci sme predložili viac zákonov ako všetci poslanci iných strán dokopy. Zlodej si berie do diskusií iba ľudí, ktorí mu to nepovedia do očí, ale budú ho iba slabučko hryzkať ako jeho havinko.

Pôjde väčšina peňazí na kampaň z kasy OľaNO? Nova asi veľa peňazí nemá.

Sme dohodnutí, že ideme 3:1. V takom pomere platíme kampaň. Ale nebudeme ich tlačiť do kúta, aby ich niekde rýchlo zohnali. Radšej nech dajú do kampane menej, ale nech sú tie peniaze čisté.

Aké sú teda vaše programové priority?

Zverejnili sme Zmluvu so Slovenskom – 23 kľúčových riešení pre ľudí, čiže zoznam jasných priorít nášho programu. Najzásadnejšia línia je boj proti korupcii, rozkrádaniu, zlodejom v politike. Na prvých miestach preto budú antikorupčné návrhy.

Nepoveziete sa na konzervatívnej vlne, ktorá sa začala referendom o rodine a juvenilnou justíciou alebo homosexuálnou loby?

Ak si niekto myslí, že najvážnejším problémom Slovenska je to, či niekto chodí, alebo nechodí v nedeľu do kostola alebo či si homosexuáli robia svoj protest, tak ja si to nemyslím. Mne ide o očistenie politiky od zlodejov. Preto sa sústreďujeme na boj proti korupcii a zlodejom. Nie sme konzervatívne hnutie, ani liberálne. Skôr antikorupčné.

V spoločenských veciach by ste zachovali status quo, kým nevyriešime korupciu?

Cítim potrebu toho, aby sme na Slovensku upratali. Je 26 rokov po revolúcii a nám tu vládnu zlodeji. Neznášam, keď politici zneužívajú nevedomosť voličov. Ako napríklad Fico, ktorý hovorí, že najväčšou hrozbou sú utečenci a nie on a jeho zlodeji, ktorých chráni. Rovnako neznášam, keď sa niektorí ortodoxne liberálni alebo konzervatívni politici snažia navodiť dojem, že najdôležitejšia vec je, aby mladí mohli fajčiť marihuanu alebo, naopak, zakázali potraty.

V stredu minulý týždeň Boris Kollár oznámil, že bude kandidovať do volieb a zrejme pôjde s konzervatívnym programom a protiimigrantskou rétorikou. Nepociťujete z jeho strany ohrozenie?

Najväčšie obavy mám z toho, že nám budú opäť vládnuť zlodeji. Vstup novej politickej strany určite nikomu nepridá hlasy. Či nám niečo uberie, to neviem. Nepredpokladám, že človek, ktorý má deväť detí s deviatimi ženami, môže prísť s nejakým príliš konzervatívnym programom. Nepochopil som ani to spojenie ultrakonzervatívca Milana Krajniaka s človekom, ktorý berie život až príliš liberálne. Zatiaľ mi to pripadá ako taký mačkopes. Ale v situácii, keď sú ľudia znechutení, nedôverujú politikom, aj takýto úlet môže získať hlasy.

Nemáte nepríjemné pocity z toho, že väčšina politického spektra s vami nechce mať nič spoločné?

S Lipšicom ideme spolu. So Sulíkom sme v pohode. Myslím si, že mám férový vzťah s predsedom KDH. Je pochopiteľné, že s Procházkom to škrípe. A Bélu Bugára vôbec nechápem. Začínam veriť, že Most-Híd robí všetko pre to, aby išiel po budúcich voľbách so Smerom do vlády. Som veľmi zvedavý, ako dopadnú pytačky Šance a strany Most-Híd, lebo Šanca vyhlásila, že pôjdu do toho iba pod podmienkou, ak Most-Híd verejne povie, že nepôjde so Smerom. Dnes by som stavil celý obsah peňaženky na to, že Most-Híd nezoberie Šancu, lebo tento záväzok by bol pre nich veľmi krutý (Most vstup strany Šanca na svoju kandidátku nakoniec odmietol – pozn. red.). Most a Sieť jednohlasne hovoria, že si nevedia predstaviť spoluprácu so Smerom, ale to neznamená, že nakoniec im do postele nevlezú. Pritom ich voliči sú najviac protificovsky naladení, ale čuduj sa svete, tieto strany najviac koketujú s hriechom so Smerom.

Môžu si tak vytvárať alibi? Lebo Most-Híd aj Sieť otvorene hovoria, že s Matovičom ani náhodou...

Z predsedov to povedal iba Béla Bugár. Povedal, že si to nevie predstaviť. Takže to nevylúčil. Tak isto, ako si to nevie predstaviť so Smerom, nevie si predstaviť spoluprácu s Matovičom. Podľa mňa je potom fér povedať, že Most-Híd bude naveky opozičná strana a neoplatí sa ju voliť. Od Siete takéto vyjadrenie neregistrujem.

Niečo prišlo od Miroslava Beblavého...

Názor pána Beblavého nepovažujem za relevantný.

Nevytárajú si alibi na to, aby mohli po voľbách povedať, že s Matovičom sa vládnuť nedá, v záujme Slovenska nám nezostáva nič iné, musíme sa podvoliť a urobiť niečo, čo je nám veľmi nepríjemné?

Určite si vytvárajú. Myslím si, že to je ich želaný scenár. Pre nich by bol ideál, aby sa tam dostala SNS. Béla Bugár potom môže predstúpiť pred svojich maďarských voličov a povie im: prepáčte, musíme sa obetovať. Nemôžeme si dovoliť, aby nám tu vládla SNS. Na druhej strane som rád, že tie naše preferencie sú také, lebo ľudia vidia, že nám hrozí ústavná väčšina Smeru a SNS. Ak tieto strany získajú absolútnu väčšinu, tak sa obávam, že Slovensko sa zmení na druhé Bielorusko v strede Európy.

Voľba OľaNO je poistka, aby sme sa ním nestali?

Dnes prieskumy ukazujú, že keď sa naša koalícia nedostane do parlamentu, tak tu máme ústavnú väčšinu Smeru a SNS. A potom bude Béla znášať dôsledky toho, že ma ohovára všade, kde môže. A nie iba on, ale celé Slovensko.

Vy ste si v politike narobili veľa nepriateľov. Čo chcete spraviť, aby ste získali naspäť koaličný potenciál?

V Zmluve so Slovenskom sme predstavili zoznam priorít nášho programu, čím chceme dať novej Ľudovej platforme KDH, Most a Sieť na výber, či budú asistovať zlodejom, alebo nám pomôžu zmeniť Slovensko k lepšiemu.

Nebola by prijateľná menšinová vláda s podporou OľaNO? Bugár by nebol v koalícii s Matovičom...

A aký by v tom bol rozdiel? Bugár by visel na šnúrkach Matovičových gatí. Je to to isté.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:56