StoryEditor

"Z platu rodinu neuživím." Učitelia hovoria o štrajku (video)

07.05.2013, 12:30
Aktualizované | Zamestnanci škôl vyšli dnes do ulíc. Žiadajú od vlády Roberta Fica viac peňazí.

Dav zamestnancov školstva pred parlamentom vykričal vláde problémy v ich rezorte. Takmer 2000 žltoodených učiteľov, upratovačiek, kuchárok a najmä odborárov pískalo na píšťalky a húkalo policajnými sirénami a skandovalo " hanba hanba!"  Od vlády Roberta Fica žiadajú viac peňazí do školstva.

Odborári opäť požiadali vládu, aby každoročne navyšovala objem financií do školstva o 140 miliónov eur pre regionálne školy a 60 miliónov pre univerzity. "Vyzývame predstaviteľov všetkých rezortov, aby si uvedomili, že školstvo musí byť nielen politickou, ale hlavne finančnou prioritou vlády," kričal pod schodmi parlamentu šéf odborového zväzu pracovníkov vedy a školstva na Slovensku Pavel Ondek.

Ondek nevylúčil, že ak vláda neakceptuje predložené požiadavky, prídu na rada ďalšie protestné aktivity či štrajk. "Nechajte sa prekvapiť. Školský rok sa začína 2. septembra," reagoval Ondek na otázku TASR, či budú učitelia štrajkovať, ak požiadavky vláda neakceptuje.

Na záver zhromaždenia Ondek zaniesol do podateľne školského výboru výzvu, v ktorej upozorňuje na trvale podfinancovaný stav rezortu, a žiada, aby vláda navýšila peniaze pre rezort ministra školstva Čaploviča už v priebehu súčasného volebného obdobia do roku 2016. 

"Nejde nám len o peniaze, ide o to, že v školstve je neistota, každý rok sa všetko mení," povedala pre HN učiteľka materskej školy v BA Agáta Gyűrösi. Dodala, že vláde neverí, že peniaze na školstvo nie sú. V rovnakom čase prebieha v parlamente zasadanie školského výboru, na ktorom minister Čaplovič obhajuje svoju správu o situácii v školstve a systémových krokoch na jej zlepšenie. 

Demonštranti si priniesli transparenty s nápismi "Nechceme podvyživené školstvo" či "Financovanie na hlavu je pre školy nedostatočné, financujme na obličky, tých je dvakrát viac".

Dav skandoval: "Hanba, hanba!" najmä pri zmienkach rečníkov o výške platov. "Nepedagogickí zamestnanci sú dnes na hranici chudoby, začínajúci učiteľ z platu 500 eur nedokáže uživiť rodinu," vyhlásil na zhromaždení, ktoré organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, jeho predseda Pavel Ondek.

"Prišla som bojovať za naše práva, za lepšie finančné ocenenie, ale chýbajú nám nielen peniaze, ale aj morálne ocenenie," hovorí Anikó Uterová zo základnej školy v Šali. Politici podľa nej s učiteľmi stále len zametajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:06