StoryEditor

Smer chce dvojkoalíciu. Sieť to nevylučuje

09.12.2015, 23:00
Predseda Siete Radoslav Procházka pripustil možnosť spolupráce za určitých podmienok.

Robert Fico nechce vládnuť sám. A mal by aj partnera. Mohla by ním byť druhá najúspešnejšia strana v predvolebných prieskumoch - Sieť. „Myslím si, že Smer by bol ochotný pristúpiť na podporu nášho plánu, v prípade, že by vo voľbách získal 28 percent a my 22,“ povedal predseda Siete Radoslav Procházka vo včerajšej diskusii HNForum, organizovanej Hospodárskymi novinami.

Inými slovami, Procházka by išiel do vlády do Smerom, keby medzi nimi nebol vo voličskej podpore taký veľký rozdiel, aký panuje dnes. Podľa Procházku by strany pri takom výsledku boli v celkom inej situácii.

Sociológ Ján Baránek sa však k takejto možnosti stavia skepticky. „Momentálne nevidím dôvod na pokles preferencií Smeru,“ hovorí Baránek a dodáva, že taká koalícia by fungovala iba v prípade vyrovnaných síl, inak by Sieti hrozil osud SNS a HZDS, ktorých Smer „vyprázdnil“. Sieť dosahuje v predvolebných prieskumoch okolo 12 percent, zatiaľ čo Smer atakuje takmer štyridsiatku.

Základnými podmienkami, ktoré Procházka dlhodobo pretláča do popredia, sú hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejných obstarávaní.

Unavený Fico

Podľa slov hovorkyne vládnej strany Ľubice Končalovej Smer pred voľbami nikdy nešpekuloval o zostavovaní koalícií. Procházkovo vyhlásenie prišlo len deň po tom, čo Fico na diskusnom fóre HNClub prezradil, že by v prípade výhry vo voľbách uprednostnil dvojkoalíciu pred ďalšou jednofarebnou vládou. „Je lepšie, keď sú vo vláde dvaja, lebo ťarcha nie je taká veľká a máte partnera, ktorý prináša iné pohľady,“ komentoval v utorok Fico povolebné usporiadanie. Dodal, že druhou alternatívou je koalícia strán Sieť, KDH a Most-Híd, ale podľa Fica to nebude stačiť a na spoluprácu budú musieť pribrať aj ďalšie strany.

Naštrbená spolupráca

Po deklarovaní spolupráce medzi stranami Sieť, KDH a Most-Híd už dlhšie volal predseda Mosta Béla Bugár. Tomuto návrhu kontroval Radoslav Procházka ponukou na vytvorenie veľkého parlamentného klubu pravicových strán „s jednotným velením a uceleným plánom“, ktoré by sa do dvoch rokov zlúčili do jednej strany. Na minulotýždňovom rokovaní sa však lídri trojice strán nedohodli a pravica tak aj naďalej ostáva nejednotná.

01 - Modified: 2007-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ignacio Jaqoutot: V košickom regióne dynamicky rastieme
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:44 - Feat.: - Title: V juhokórejských parlamentných voľbách jasne zvíťazila opozícia, ukazujú exit polly 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:24