StoryEditor

Vojenskú nemocnicu na Patrónke chcú odpredať

24.03.2013, 23:00
Ministerstvo vnútra sa zbavuje starých budov. Chce tak vykryť investíciu do novej nemocnice.

Staré nemocničné areály odpredáva ministerstvo vnútra, aby mohlo postaviť celkom novú nemocnicu pre policajtov v centre Bratislavy. Do súkromných rúk by sa tak mali dostať viaceré budovy, podľa informácií HN aj Vojenská nemocnica v lukratívnej časti Bratislavy Železná studienka.

Ide o rekreačnú oblasť, kam Bratislavčania chodia za oddychom. „Po dostavbe novej nemocnice sa celý areál plánuje odpredať a finančné prostriedky budú vrátané do štátneho rozpočtu. Malo by k tomu dôjsť zhruba v roku 2015,“ povedala hovorkyňa rezortu Lucia Garajová. Za akú cenu ju chcú dať do rúk súkromníka, je podľa nej nateraz predčasné hovoriť.

Podľa realitných maklérov majú dnes ceny pozemkov v tejto lokalite hodnotu 300 až 500 eur za štvorcový meter. Ten pod Vojenskou nemocnicou má osem hektárov. Pri jeho predaji by však rozhodovalo, akú sumu by určil znalec, ale aj napríklad územný plán. Už začiatkom roka inzerovalo ministerstvo predaj ďalšej budovy na Ulici Fraňa Kráľa v Bratislave.

Neadekvátna náhrada
Nová nemocnica pre policajtov by sa mala začať stavať do pol roka. Minister vnútra Rober Kaliňák (Smer-SD) jej výstavbu nepovažuje za zbytočnú, k zadlžovaniu zdravotníctva podľa neho prispievať nebude. Na projekt je vyčlenených 49,7 milióna eur, ktoré boli ešte v roku 2009 vložené do imania Nemocnice sv. Michala. Tá bude s novým nemocničným komplexom spojená. Kto bude stavať, zatiaľ jasné nie je, víťaz vzíde z verejnej súťaže.

Analytik INEKO Dušan Zachar hovorí, že jednotlivé rezorty či povolania by nemali mať svoje nemocnice. „Ak by predsa potrebovali nejaké nadštandardné služby v súvislosti so svojím povolaním, tak by si ich mali objednávať normálne vo verejnej súťaži.“

Nemocnica pre vyvolených
Projekt novej nemocnice bol schválený ešte v roku 2008. Radičovej vláda, ktorá ho zdedila, sa ho však rozhodla nerealizovať. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) dnes obnovenie tejto myšlienky kritizuje. „Je to zbytočný luxus. Máme špičkovú Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, ktorá môže slúžiť policajtom z celého Slovenska.“ Podľa Uhliarika sa nová bratislavská nemocnica stane VIP zariadením pre politikov a horných 10-tisíc ľudí. „Smer by mal peniaze radšej investovať do rekonštrukcie nemocníc po celom Slovensku," myslí si exminister.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:34