StoryEditor

Na top ministerstvá mieria ľudia z úzadia

01.07.2014, 00:00
Profily. Na ministerstve školstva a hospodárstva majú zasadnúť štátni tajomníci Peter Pellegrini a Pavol Pavlis.

Obaja politicky vyrástli v Smere a oboch vďaka tomu spája aj dlhoročná lojalita k strane. Počas niekoľkých rokoch fungovania v politike boli skôr v zákulisí ako poslanci či štátni tajomníci. Teraz sa ich Smer rozhodol v polčase vládnutia katapultovať na ministerské kreslá. HN vám prinášajú pohľad na to, kto sú tí dvaja muži, ktorí majú dostať kľúčové rezorty školstva a hospodárstva.
Peter Pellegrini

Patrí k najvernejším poslancom Smeru. Práve vďaka tejto strane pričuchol k politike a tá istá strana ho následne krok za krokom posúvala vyššie. Z asistenta na poslanca, z poslanca na štátneho tajomníka. Od soboty na podpredsedu strany so šancou vyjsť na tie najvyššie priečky – ministerské. Peter Pellegrini, kľúčový kandidát na šéfa rezortu školstva.

Z asistenta poslanec

Čo však stojí za úspechom tohto človeka, ktorý je natoľko známy v politických kuloároch a takmer v rovnakej miere neznámy medzi bežnými ľuďmi? Dôslednosť a cieľavedomosť – zhodujú sa jeho spolupracovníci. Vďaka nim sa stal jedným z čiernych koní v Smere, hoci ho vo väčšine prípadov nebolo vidieť ani na straníckych bilbordoch.

„Je to človek, s ktorým sa dá viesť vecná diskusia bez zbytočných emócií,“ hovorí poslanec NOVA Jozef Kollár, ktorý sedel za vlády Ivety Radičovej s Pellegrinim v parlamentom výbore pre financie a rozpočet.

Zjavne nejde o vlastnosti, ktoré by získal až po vstupe do politiky. V podobným súvislostiach totiž naňho spomína aj jedna z jeho prvých nadriadených, daňová poradkyňa Marta Krausová. V jej kancelárii Pellegrini pracoval počas štúdia financií, bankovníctva a investovania na Univerzite Mateja Bela v jeho rodnej Banskej Bystrici. „V tejto práci sa mu pomerne darilo, spomínam si na neho ako na dôsledného aj ctižiadostivého brigádnika,“ uviedla pre HN Krausová. Kontakt s ním stratila po tom, čo sa Pellegrini pustil do vlastného biznisu. Na konci deväťdesiatych rokov pôsobil ako ekonóm. V eseročke Hiljo-Slovakia sa vypracoval na povereného riaditeľa.


Štátny tajomník ministerstva financií, ktorý by mal byť novým ministrom školstva Peter Pellegrini.
                                                                                                                                  Snímka: TASR/Š. Puškáš

Z asistenta poslanec

Zo súkromného sektora sa však pomerne skoro stiahol. V 26 rokoch začal pracovať pre neskoršieho ministra Ľubomíra Vážneho ako asistent. V tomto období treba hľadať aj počiatky pomerne úspešnej Pellegriniho kariéry. S postom asistenta sa totiž uspokojil len do volieb v roku 2006, keď nastúpil už ako poslanec.

O šesť rokov neskôr mal nakročené dokonca na ministerské kreslo. Hovorilo sa o ňom ako o kandidátovi na post ministra obrany. Nakoniec však toto pomerne lukratívne miesto dostala iná vetva Smeru, konkrétne bratislavská. Ministrom sa stal Martin Glváč a Pellegrinimu sa ušlo miesto štátneho tajomníka.

Až teraz však pred ním stojí skutočná výzva. Má vstúpiť do oblasti, ktorej sa nikdy vo veľkom nevenoval a v ktorej pohorel takmer každý minister. Školstvo, jeden z kľúčových rezortov, totiž už roky márne volá po reforme.

Pellegrinimu by teoreticky mohol pomôcť jeho vek. Vo svojich 38 rokoch by mohol mať nadhľad a potrebnú odvahu. Avšak je tu jedna prekážka. Ako upozorňuje poslanec Mosta-Híd Ivan Švejna, minister je v prvom rade politická figúrka, ktorá sa do veľkej miery spolieha na odborníkov, ktorí ho obklopujú. „Verím však, že by mohol byť novou krvou, ktorá zmeny v školstve skutočne dosiahne,“ dodal.

Faktom je, že okrem doriešenia platov učiteľov bude na jeho pleciach aj dotiahnutie očakávanej reformy duálneho vzdelávania, teda prepájania praxe so školami. Napriek tomu, že Smer vidí v menovaní Pellegriniho výhody, odborníčka na školstvo Zuzana Zimmenová z portálu noveskolstvo. sk je v súvislosti s výmenou ministra skeptická. Za dôležitejšie ako personálne zmeny totiž považuje doťahovanie reforiem. A za to podľa nej nezodpovedá len samotný minister.


Pavol Pavlis

Rok 2012: Smer obsadzuje miesta vo svojej vláde. V prípade jedného mena však prekvapuje. Hoci bol v minulosti jeho vzťah s podnikateľmi napätý, tento post dal jednému z nich. A dokonca nestraníkovi Tomášovi Malatinskému.

Rok 2014: Pokus s nestraníkom zrejme nevyšiel. A tak dochádza k výmene stráží. Na ministerské miesto mieri opäť expodnikateľ, ktorý má na rozdiel od svojho predchodcu základnú výhodu. Smer v ňom vidí človeka bližšieho straníckemu rozmýšľaniu. Novým šéfom rezortu hospodárstva sa má stať bývalý štátny tajomník tohto ministerstva Pavol Pavlis.

Začiatok s prešľapom

Bývalý absolvent Slovenskej technickej univerzity, neskôr výskumník Pavlis má pomerne bohaté skúsenosti zo súkromnej sféry. Po revolúcii bol vedúcim referentom v podniku zahraničného obchodu Sluvis. Po čase sa rozhodol prejsť do súkromnej sféry, a tak šéfoval prepravnej firme Port Service Bratislave. A to celých 14 rokov. Tú nadobudol pomerne bohaté skúsenosti z biznisu, ktoré by mohol využiť aj teraz, na svojom novom pôsobisku.

A aj vďaka nim s Pavlisom nemajú ako s ministrom hospodárstva problém ani ľudia priamo z podnikateľského prostredia. „Určite je to človek, ktorý môže vhodne túto funkciu zastávať,“ reagoval prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Pavlisove skúsenosti neohraničuje len súkromné podnikanie. Popri svojom pôsobení v Port Service zasadol v roku 2003 do Dozornej rady Fondu národného majetku. A prežil si svoj prvý „prešľap“. Port Services totiž v období, keď pôsobil na týchto dvoch stoličkách, žaloval práve Fond národného majetku o takmer pol miliardy korún. Dôvodom bolo jeho vylúčenie zo súťaže o akcie štátneho podniku Slovenské plavby a prístavy. V prospech spoločnosti, v ktorej bol Pavlis šéfom, dal dokonca mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Nevidím v tom porušenie zákona – reagoval vtedy na vlnu verejnej kritiky Pavlis.


Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý by sa mal posunúť na post ministra
tohto rezortu.                                                                                                 
Snímka: TASR/M. Baumann

Vďaka tomu obdobiu na druhej strane spoznal aj ľudí, kľúčových pre jeho budúcnosť. Jedným z nich bol vtedajší opozičný poslanec Robert Fico. A súhra týchto okolností ho v roku 2006 dostala až do politiky ako poslanca Smeru.

V minulosti najbohatší

Skúsenosti z FNM sa neskôr ukázali ako veľká devíza pre politickú kariéru. „Tieto témy sa preňho stali kľúčové aj po vstupe do parlamentu,“ povedal pre HN bývalý Pavlisov asistent Tibor Bucha.

Zaujímavosťou je, že jeho meno zasvietilo ešte raz. V roku 2009 v súvislosti so zárobkami politikov. Podľa zverejnených majetkových priznaní z roku 2009 totiž zarobil najviac. S príjmami 728-tisíc eur vtedy prekonal aj Jána Počiatka či Roberta Kaliňáka. Posledné dva roky bol však už známy skôr ako štátny tajomník rezortu, ktorému má po novom šéfovať.

V súčasnosti bude v jeho najnovšej funkcii kľúčovou úlohou najmä zlepšovanie podnikateľského prostredia. K tomu sa pridáva aj doriešenie otázky energetickej bezpečnosti v kontexte zastavenia dodávok plynu z Ruska, ako aj dotiahnutie projektu dostavby Mochoviec. Podľa Petra Marčana z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť by mal riešiť zároveň aj otázku energetickej efektívnosti, keďže práve v tom je aj priestor na ekonomický rast.

01 - Modified: 2006-07-18 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus radikálne zmení dizajn pripravovaného modelu A350
01 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-23 12:38:53 - Feat.: - Title: Slovensko sa vydalo na dlhú cestu. Chce nahradiť ruský plyn domácou suruvinou, Saková vyčlenila prvé milióny 05 - Modified: 2024-03-19 15:27:18 - Feat.: - Title: Sakovej rezort bude súčinný pri kontrole postupov výstavby priemyselných parkov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:12