StoryEditor

V kauze vakcinárne už vypočúvajú svedkov

01.08.2013, 00:00
Bratislavská prokuratúra začala vypočúvania v kauze výstavby malackej továrne na vakcíny.

Urobila tak na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu. Podľa nich Správa štátnych hmotných rezerv pri realizácii projektu neefektívne minula vyše deväť miliónov eur. „Zatiaľ bol vypočutý poverený zástupca Správy štátnych hmotných rezerv. Na začiatok augusta má vyšetrovateľka naplánovaných asi sedem ďalších výsluchov,“ informovala HN Iveta Kopčová, ktorá je poverená vedením bratislavskej krajskej prokuratúry.

Úradníci na výsluchoch
Vo veci už bol vypovedať minulý týždeň Viliam Marušinec, vedúci tímu, ktorý si správa vytvorila na preskúmanie investičného projektu. Aj ďalší predvolaní by mali byť pracovníci správy.

Aké informácie prokuratúre poskytol Marušinec, HN nepovedal. „Dôvody, postoje a názory si dovolíme nekomentovať z titulu stále prebiehajúceho vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní,“ odkázal po hovorkyni správy Marcele Zelinkovej.

Z prokuratúry na prokuratúru
Kauza výstavby malackej továrne sa ťahá už od minulého roka, keď polícia začala vo veci trestné stíhanie. Padlo aj trestné oznámenie zaslané na Generálnu prokuratúru. Tá vec odstúpila na bratislavskú krajskú prokuratúru, ktorá ju o pár dní zase delegovala na okresnú prokuratúru. Tá začala 31. decembra 2012 trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. „Trestné stíhanie dosiaľ nie je skončené, keďže výsledok kontroly, ktorú vo veci robil NKÚ, bol doručený na Okresnú prokuratúru Bratislava I až začiatkom tohto mesiaca,“ povedala Kopčová.

NKÚ na základe svojich kontrol konštatoval neefektívne míňanie peňazí v celkovej sume 9 158 153,57 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:18