StoryEditor

Počet ľudí na fiktívnych PN stúpa

12.11.2013, 23:00
Kontroly Sociálnej poisťovne odhaľujú desiatky prípadov, keď pacienti nedodržali liečebný režim.

Keď si chce Jana z Púchova oddýchnuť od práce, ide k doktorovi, aby ju aspoň na týždeň vypísal ako práceneschopnú. „Vždy mi vyšiel v ústrety a nikdy si nič za to nepýtal,“ dodala pre HN. O peniaze tak však zbytočne prichádza Sociálna poisťovňa, ktorá jej potom vypláca nemocenské. Ide len o jeden prípad zneužívania systému z mnohých. Poisťovňa preto posledné roky zintenzívňuje kontroly, vďaka ktorým odhaľuje čoraz viac takýchto prípadov.

Vladimír Halász zo združenia Slovenský pacient uznáva, že ľudia takto zneužívajú systém. „Príčin, prečo tak robia, môže byť viacero. Môžu mať objektívne psychické problémy z práce, sú pod tlakom, alebo si potrebujú hľadať prácu. V tom horšom prípade to využívajú na čiernu prácu či oddych,“ dodal.

Sociálna poisťovňa robí dva druhy kontrol – či pacienti dodržiavajú liečebný režim a či sú PN-ky, ktoré vypisujú lekári, opodstatnené. V prvom prípade v roku 2011 odhalili porušenie v 372 prípadoch, vlani to bolo už v 525.„V takýchto prípadoch poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti. Okrem toho mu môže byť uložená pokuta,“ povedal hovorca poisťovne Peter Višváder. Pri prvom porušení je pokuta spravidla 10 až 16 eur.

 

Klamú aj lekári

Poisťovňa ukončí PN-ku aj vtedy, ak revízny lekár zistí, že nie je viac dôvod, aby zostával doma. V roku 2011 takto „nahnal“ do práce vyše 15-tisíc ľudí, minulý rok to bolo už viac ako 56-tisíc. Višváder upozorňuje, že vo všetkých prípadoch nemusela byť práceneschopnosť vypísaná lekárom neopodstatnene. „Za neopodstatnené vystavenie PN, ak je to dostatočne preukázané a zistí sa pochybenie ošetrujúceho lekára, je lekár povinný vrátiť takto neprávom vyplatenú dávku,“ povedal Višváder. Štatistiku, v koľkých prípadoch sa tak doteraz stalo, nevedú.

„Možno je to o nejakom osobnom vzťahu s pacientom, ale najdôležitejšiu úlohu tam zohráva obava zo straty pacienta,“ hovorí o dôvodoch vypisovania fiktívnych PN-iek viceprezident pre všeobecné lekárstvo Asociácie súkromných lekárov Dušan Lipták. Dodáva, že zmeniť to môžu len dôkladné kontroly. „Každý revízny systém, ak je správny, po určitom čase dosiahne nápravu.“

 

Najvyššia pokuta 400 eur

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara môžu byť motivácie lekárov vypisovať neoprávnené PN-ky rôznorodé.

Zhoduje sa však s Liptákom, že určite medzi ne patrí aj vôľa lekára nepohnevať si pacienta. „Niektorí lekári si možno ani neuvedomujú, že neoprávneným vystavením PN-ky porušujú nejako závažne pravidlá, čo možno umocňuje aj slabá sankcionovanosť takéhoto konania,“ hovorí Zachar.

Poisťovňa pokutu lekárovi ukladá napríklad, ak nepredloží potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zdravotnú dokumentáciu posudkovému lekárovi kvôli kontrole. Doteraz najvyššiu,400-eurovú, dostal lekár z východného Slovenska. „Išlo o závažné porušenie povinností ošetrujúceho lekára v regióne východného Slovenska,“ doplnil Višváder.

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samsung investuje do LCD obrazoviek
01 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-07 13:10:20 - Feat.: - Title: Štvordňový pracovný týždeň majú niektorí na Slovensku už dnes 04 - Modified: 2024-01-21 10:40:33 - Feat.: - Title: Víťazom dekády sú slovenskí zamestnanci 05 - Modified: 2024-01-29 13:44:45 - Feat.: - Title: Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne v tomto roku. V akej výške sú od januára?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:27