StoryEditor

Polícia nasadí proti vodičom inteligentné autá

20.09.2013, 15:15
Do terénu mieri 780 policajných áut vybavených plne automatizovaným informačným systémom.

Ak v spätnom zrkadle svojho auta zbadáte bielo-zelený policajný voz vedzte, že na vás nehľadia iba oči jeho posádky. Na muške vás už onedlho bude mať i oko policajného robota.

Stovky plno automatizovaných systémov práve teraz montujú do vozového parku strážcov zákona. Celkom nimi bude vybavených 780 vozov obvodných oddelení poriadkovej polície, dopravnej polície a pohotovostných motorizovaných jednotiek.

Ostrá prevádza štartuje začiatkom budúceho roka. Onedlho teda väčšina hliadkujúcich policajných áut bude inteligentná.

Proti korupcii
Problém budú mať najmä tí, ktorí držia v rukách volant ukradnutého, či inak hľadaného auta. Policajný robot automaticky lustruje poznávacie značky áut pred policajným vozom. Porovnáva ich s našimi i európskymi databázami. V prípade zhody je hliadka upozornená a hneď môže zasiahnuť.

Kamera ale zaznamená ale i každý dopravný priestupok, ktorého sa vodiči pred policajným vozom dopustia. Policajti tak budú mať v rukách dôkaz a vykrúcačky už nepomôžu. S hliadkou sa však predovšetkým nebudete viac mať šancu dohodnúť, aby nad vami prižmúrila oči.

Váš prehrešok budú musieť totiž riešiť pred kamerou. „Každý priestupok má byť prejednaný tak, aby bol zaznačený na videu,“ vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák. Nesplnenie postupu sa bude riešiť ako disciplinárny prehrešok. Minister to vníma ako dôležité protikorupčné opatrenie.

Viac pokút
Policajné roboty majú predovšetkým „zvýšiť obrátky polície v teréne“. „Pochopiteľne to bude mať dopad aj na výber pokút,“ pripustil minister, že policajti vďaka novej technike dokážu začrieť hlbšie do našich peňaženiek. Nie je to však podľa neho cieľ primárny cieľ modernizácie.

Rýchlejší dokážu byť policajti v uliciach a na cestách vďaka tomu, že nové inteligentné policajné autá umožnia on-line kontrolu občianskych, vodičských i technických preukazov. Vybavenie vozov tiež zahŕňa GPS systém s funkciou automatickej kontroly polohy policajného vozidla AVL.

Neskôr by mal dokonca pribudnúť externý zónový radar na meranie rýchlosti áut a platobný terminál. Vodiči by tam konečne mali mať možnosť platiť pokuty na mieste priestupku platobnou kartou. Službu by mala polícii dodať Slovenská pošta.

Nové autá
Modernizácia polície súvisí s masívnou obnovou vozového parku. Do konca roka rezort nakúpi 1500 osobných vozov, z ktorých dve tretiny idú polícii. Tá dostane nové Škody Fabia, Peugeoty 208, Wolskwageny Golf, Kie Cee´d a vozy Hyundai i30.

Automatizovaným informačným systémom budú ale vybavené aj niektoré staršie policajné vozy. 1600 ďalších policajných áut dostane do výbavy aspoň GPS a AVL systém. Modernizácia dokopy vyjde na 32 miliónov eur z eurofondov. Roboty políciu vyvinula spoločnosť Soitron, ktorú Kaliňák vytendroval ešte v roku 2010.

„Systém bol komletne vyrobený na Slovensku,“ priblížil predstaviteľ firmy Jozef Jankovič. Podľa neho má už o ich produkt záujem aj zahraničie. „Zo systémov, ktoré majú vo výbave polície iných štátov Európskej únie, je tento najkomplexnejší,“ tvrdí.

Vybavenie inteligentného policajného auta
- automatická kontrola evidenčných čísiel vozidiel
- nahrávanie a archivácia video záznamov
- on-line lustrovanie dokladov
- GPS a AVL systém
- neskôr aj zónový radar na meranie rýchlosti a platobný terminál
- takýto vybavených vozov bude mať polícia 780
- 1600 ďalších vozov bude vybavených GPS a AVL systémom
Zdroj: MV SR
01 - Modified: 2005-06-09 11:50:00 - Feat.: 0 - Title: Magyar Nemzet: FIDESZ sa diplomaticky aktivizuje, problémy má iba so Slovenskom
01 - Modified: 2024-03-31 15:12:52 - Feat.: - Title: Export áut z Južnej Kórey za prvé dva mesiace 2024 prekonal desať miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-03-07 15:46:12 - Feat.: - Title: Predaj osobných áut v Európe v januári vzrástol 03 - Modified: 2024-02-26 12:54:22 - Feat.: - Title: Automobilová skupina Stellantis dodá lízingovej spoločnosti Ayvens až pol milióna áut 04 - Modified: 2024-01-31 15:22:33 - Feat.: - Title: Číne sa vlani nepodarilo vystriedať Japonsko na poste najväčšieho vývozcu áut 05 - Modified: 2024-01-31 09:37:53 - Feat.: - Title: Ikonické modely áut z 90. rokov: Spoznáte ich? Mnohé z nich nájdete na cestách dodnes
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:40