StoryEditor

Mihál chce odstrániť nedostatky z praxe pri platení poistenia

26.03.2013, 08:57
Autor:
TASRTASR

Vládna novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá platí od januára tohto roku, priniesla podľa opozičného poslanca za SaS Jozefa Mihála do praxe niekoľko problémov. Považuje ich za nespravodlivé, a preto ich chce vlastným poslaneckým návrhom novely toho istého zákona odstrániť.

Svoje návrhy na zmeny predstavil plénu v úvode deviateho rokovacieho dňa 16. schôdze Národnej rady (NR) SR. Ako jeden z príkladov opísal situáciu starobného dôchodcu, ktorý pracuje popri dôchodku. V prípade, že pracuje pol roka a zarobí si sumu vyššiu ako 2918 eur, platí z toho štátu aj zdravotné poistenie. "Toto je v poriadku," skonštatoval Mihál.

Háčik je však podľa neho v tom, že ak už v druhom polroku tento dôchodca pracovať nebude a bude len poberať starobný dôchodok, štát za neho zdravotné poistenie nezaplatí. "Typickým príkladom môže byť školstvo, kde učiteľky na dôchodku tento školský rok ešte pracujú a platia si odvody, ale v druhom polroku už nebudú," priblížil Mihál. Poistenie však za nich štát nezaplatí a budú si ho musieť uhradiť samé. "Je to voči nim nespravodlivé a nemá to nič spoločné s tým, čomu sa hovorí zdravý rozum," vyhlásil Mihál.

Preto požiadal plénum o podporu svojho poslaneckého návrhu. Na poslancov Národnej rady čaká dnes ešte diskusia o ďalších neprerokovaných poslaneckých návrhoch. Na rade je tiež aj hlasovanie o už prediskutovaných bodoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:06