StoryEditor

Na rodné číslo zabudnite. Prichádza kód

13.10.2015, 00:00

Dátum svojho narodenia pozná azda každý. Stačí si zapamätať posledné štvorčíslie rodného čísla a človek sa tak môže identifikovať aj v prípade, že prišiel o všetky doklady. To sa však už čoskoro zmení. Slováci si budú musieť precvičiť pamäť a naučiť sa nové, náhodné desaťmiestne číslo, ktoré nahradí súčasné rodné číslo.

Zbohom rodné číslo

BIFO. Taký je názov identifikátora, ktorý prevezme funkciu rodného čísla. Nový, bezvýznamový, desaťmiestny kód by mal zaistiť vyššiu bezpečnosť osobných údajov. Ministerstvo vnútra sa tak rozhodlo na základe odporúčaní Európskej únie, ktorej prekáža, že z rodného čísla sa dá vyčítať dátum narodenia a pohlavie nositeľa. Ďalším dôvodom na zmenu je aj fakt, že rodné číslo by sme v súčasnej podobe mohli používať iba do roku 2054. Potom by sa kombinácie začali opakovať. Nahrádzanie rodných čísel bude postupné. Podľa odhadu ministerstva vnútra by mal celý proces trvať asi desať rokov. V tomto prechodnom období budú rodné čísla a nové identifikátory platiť súbežne. „Ťažkopádnu štátnu správu to na dlhý čas urobí ešte menej funkčnou,“ upozorňuje šéf bezpečnostnej IT firmy Citadelo Tomáš Zaťko. Návrh zákona sa ešte len pripravuje, preto zatiaľ nevedno, kedy a ako sa celá výmena uskutoční.

Nebude to zadarmo

Peniaze na projekt by sme mali získať z eurofondov, avizovaná suma 8,4 milióna eur však nemusí byť konečná. „Ak sa do toho počítajú aj vyvolané náklady, je to dosť podhodnotené,“ myslí si poradca v oblasti IT bezpečnosti Jozef Vyskoč. Okrem množstva zákonov sa bude musieť obmeniť aj väčšina informačných systémov a databáz. Vláda však zatiaľ nepriblížila, na čo všetko plánuje prostriedky použiť. „Bude na to potrebné vynaložiť určité peniaze aj zo štátneho rozpočtu,“ uviedla projektová manažérka ministerstva vnútra Zuzana Nemčeková. Tým sa to však zďaleka nekončí. Do vrecka si pravdepodobne budú musieť siahnuť aj súkromné firmy, neziskovky a občania.

Výsledkom projektu, na ktorom slovenská vláda pracuje už od roku 2010, nebude len zrušenie a nahradenie rodného čísla. Vytvorí sa jednotný informačný systém s niekoľkými číslami na jedného občana. Podľa Zuzany Nemčekovej pôjde o súbor identifikátorov a akúsi „digitálnu identitu“ fyzickej osoby. Pre občana bude podstatný symbol BIFO, ktorý sa bude nachádzať rovnako ako rodné číslo na všetkých dokladoch. Bude teda slúžiť na identifikáciu osoby. Zvyšné, neverejné identifikátory sa budú využívať na komunikáciu informačných systémov štátnej a verejnej správy.

Chýbajú argumenty

Plánovaná výmena rodných čísel nakoniec nemusí znamenať pozitívny prínos. Nie je totiž vôbec isté, či prospešnosť nových identifikátorov preváži vysoké náklady a rozsiahle zmeny spojené s ich zavedením. „Slušný a dobre pripravený projekt by mal mať už na začiatku sformulované dôvody, prečo by sa vlastne mal realizovať,“ myslí si Vyskoč. Ministerstvo vnútra sa na podnet Bruselu oháňa hlavne možnosťou zneužitia osobných údajov, ktoré súčasné rodné číslo obsahuje.

Občania si okrem toho nové číslo nemusia zapamätať, takže si ho budú niekam značiť, čo ide skôr proti ich ochrane. Advokát Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing, si však myslí opak. „Číselný identifikátor, z ktorého nemožno vyčítať osobné údaje o jeho držiteľovi, je správnym krokom,“ uvádza. Bezpečnosť osobných údajov pritom až tak nezávisí od konkrétneho čísla, ale skôr od toho, či podľa neho môže nepovolaná osoba zistiť osobné informácie nositeľa.

01 - Modified: 2007-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číňania patri k najbohatším
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:18