StoryEditor

Trochu marihuany vo vrecku? Štát povie áno

14.12.2014, 23:00
Za držanie malého množstva marihuany by nemalo hroziť väzenie.

V roku 2010 sa aj vďaka nej dostali do parlamentu liberáli z SaS, keď nazbierali hlasy mladých ľudí. Vo svojom programe ju neobišli ani socialisti zo Smeru, ktorí sa tiež chceli zapáčiť mladšej generácii. Marihuana. Po rokoch diskusií o tom, či by konzumácia tejto mäkkej drogy mala byť trestná alebo nie, prichádza riešenie. Vládna strana chce presadiť, aby človek, ktorého polícia prichytí pri fajčení marihuany, neskončil vo väzení, či so záznamom v trestnom registri.

Podľa informácií HN má ministerstvo spravodlivosti už pripravený presný návrh, ako má vyzerať dekriminalizácia mäkkých drog. Pri známej zelenej rastline bude „iba“ priestupkom množstvo do jedného gramu, respektíve dve živé rastliny. Rezort Tomáša Boreca zatiaľ navrhované množstvá oficiálne komentovať nechce. Zákon by mohol platiť už v budúcom roku.

Borec pri úprave argumentuje tým, že za drogy chce nielen trestať, ale aj zamerať sa viac na prevenciu. Navyše, takto chce odlíšiť príležitostných užívateľov od dílerov.

Aj preto sa podľa novely stanovené nepatrné množstvo marihuany bude brať ako priestupok len pri prvom prichytení. Ďalšie už bude polícia riešiť ako dnes, teda ako trestný čin, ktorý rieši súd. Ten môže uložiť aj troj-až päťročné väzenie.

Dekriminalizácia sa má týkať len marihuany, no hranicu na miernejšie tresty dostanú aj iné drogy ako heroín, kokaín či metamfetamín. Pri nich štát odlíši množstvá pre vlastnú spotrebu, čím chce urobiť hranicu medzi predajcom a konzumentom. Pre druhú skupinu by súdy mali udeľovať nižšie tresty.

Čaká sa na Radu vlády

„Je to cesta, ktorú si už zvolili vo viacerých krajinách,“ komentoval zámer Ľubomír Okruhlica, šéf Centra pre liečbu drogových závislostí. Podľa neho bude dôležité pri previnilcoch sledovať, či sa k drogám nevracajú. Či sú prípustné množstvá, ktoré zvolilo ministerstvo, opatrné alebo odvážne, posúdiť nevedel. „Neexistujú vedecky podložené hranice, na ktoré by sa dalo odvolať. Ide o veľmi individuálnu otázku,“ dodal.

Návrh, ktorý ministerstvu pripravili experti v danej oblasti, musí pred zverejnením ešte odobriť Rada vlády pre protidrogovú politiku. Hoci sa ním mala zaoberať už pred mesiacom, dosiaľ sa tak nestalo. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská pre HN uviedla, že by sa tak malo stať v krátkom čase, keďže ide o súčasť väčšej novely Trestného zákona.

Liberálnejšie Česko

Model, s ktorým prichádza ministerstvo spravodlivosti, je podobný tomu, ktorý funguje v Česku. Tam platí dekriminalizácia drog už takmer päť rokov a prináša výsledky. Podľa tamojšieho Národného monitorovacieho strediska pre drogy a drogové závislosti počet užívateľov marihuany v ostatných rokoch klesá. „Marihuana bola v 90. rokoch priam symbolom novej doby, teraz to tak už nie je,“ uviedol koordinátor strediska Jindřich Vobořil.

Na prvom mieste v obľúbenosti omamných látok tak zelenú rastlinu vystriedal alkohol. Tabuľky v Česku, ktoré určujú povolené množstvá drog, sú v porovnaní s návrhom nášho ministerstva výrazne liberálnejšie. Kým pri marihuane sa tam toleruje množstvo desať gramov, pri heroíne trojnásobne množstvo ako hovorí náš návrh, teda 1,5 gramu a rovnako trojnásobne viac aj pri kokaíne, ktorý je prípustný v množstve jeden gram.

Podľa odborníka však ide viac o politickú ako odbornú mierku. „Je to odrazom politicko-spoločenskej situácie v krajine,“ reagoval Okruhlica.

01 - Modified: 2007-01-23 12:58:18 - Feat.: 0 - Title: Na Považie príde niekoľko firiem
01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:37