StoryEditor

Pravica by brala na čele SaS Kollára

11.03.2013, 23:00
So Sulíkom sa ťažko spolupracuje, tvrdia pracovité strany. Jeho výmena je neistá.

Ak by si „stará pravica" mala vybrať, kto povedie „novú SaS", radšej by brala Jozefa Kollára ako Richarda Sulíka. Politici z SDKÚ-DS, Mosta-Híd a KDH sa zhodli na tom, že so Sulíkom sa ťažko spolupracuje. Nového predsedu SaS bude voliť kongres v sobotu v Prešove. Šance dvoch kandidátov – Sulíka a Kollára, sú po skončení straníckej kampane podľa ľudí zvnútra strany vyrovnané.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár hovorí, že Sulík zohral v minulom volebnom období negatívnu úlohu, keď sa rozpadla koalícia. „Bol tvrdohlavý, to mu vyčítam dodnes, že nechal padnúť vládu, a euroval bol aj tak o niekoľko dní schválený." Politik by mal byť zásadový, ale podľa Bugára musí vidieť aj dôsledky toho, čo bude nasledovať. „Pri Kollárovi som vnímal určitý miernejší postoj," dodal Bugár.

Kaník: S Kollárom by vláda nepadla
Poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník hovorí, že keby bol predsedom Kollár, určite by sa vedeli dohodnú, a vláda by ani pri eurovale nepadla. „Človek sa vždy učí, ale Richard má ten problém, že je to jeho povahová črta, ktorá ho vždy dovedie do takejto situácie." Kaník rovnako ako Bugár zdôraznil, že nechce ovplyvňovať voľby v SaS.

Poslanec KDH Martin Fronc hovorí, že so Sulíkom už skúsenosť majú, keď nevydržala koalícia. „Čo sa týka Kollára, je otázne, ako by viedol SaS," konštatoval Fronc.

Sulík hovorí, že ho postoj bývalých koaličných partnerov neprekvapuje. „Chápem, že by tam radšej videli niekoho, koho ľahšie preonačia."

Sulíkovci si veria
Sulík si pred kongresom verí. Kollár odhaduje tesný volebný súboj, o novom šéfovi SaS rozhodne zopár hlasov.
Hlasovacie právo má všetkých 280 členov SaS, v posledných týždňoch ich po jednom obchádzali Sulík aj Kollár. Kým Sulík presviedčal sám, Kollár chodil s tímom. Exminister Daniel Krajcer, ktorý do neho patril, verí, že Kollár uspeje. „Ponúka konkrétne kroky, aby SaS fungovala efektívne a oslovovala voličov, ktorí čakajú sebareflexiu." Kollár má podľa Krajcera iný štýl politiky, je tímový hráč. SaS chce otvoriť novým členom.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zo Sulíkovho tímu tvrdí, že pár dní pred voľbou sa väčšina členov prikláňa k Sulíkovi. „SaS vyjde z tohto súboja posilnená," hovorí Galko, hoci pripúšťa, že by stranu mohli opustiť niektorí členovia.

V kuloároch sa hovorí o možnom odchode skupiny okolo Kollára, ktorí by mohli v parlamente spolupracovať s Radoslavom Procházkom (exKDH), Luciou Žitňanskou a Miroslavom Beblavým (obaja z SDKÚ).

Kollára dnes otvorene podporuje podpredseda SaS Juraj Miškov, poslanci Juraj Droba a Martin Chren. Sulík by zase podľa informácií z prostredia SaS mohol počítať s hlasmi poslancov Martina Poliačika, Petra Osuského či Jozefa Mihála.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:10