StoryEditor

Kotleba odstavil dlhoročný festival. Divadelní kritici mu poslali otvorený list

06.08.2015, 17:01
Autor:
SITASITA

Výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov dnes adresoval predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi otvorený list, v ktorom ho vyzýva, aby neodkladne podpísal zmluvy na čerpanie dotácií, ktorí získalo Divadlo Štúdio tanca.

Reaguje tak na informácie, že pre nepodpísanie týchto zmlúv muselo Divadlo Štúdio tanca zrušiť pripravovaný medzinárodný festival Dni tanca pre vás a ohrozená je aj ďalšia prevádzka tohto divadla.

Ako výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov v liste pripomína, o prideľovaní dotácií z dotačného programu ministerstva kultúry rozhoduje minister a jeho poradné orgány a komisie, ktoré sa každoročne zostavujú z teatrológov, prekladateľov, režisérov, kritikov a ďalších divadelných profesionálov.

Ide o neľahké rozhodnutia o projektoch, ktoré šíria dobré meno Slovenska aj v zahraničí a Divadlo Štúdio tanca patrí medzi subjekty, ktoré svoju tvorbu pravidelne prezentujú za hranicami Slovenska.

Považujeme za neprípustné, aby ste z vašej pozície spochybňovali rozhodnutie ministra kultúry, vytvorené na základe odporúčaní renomovaných odborníkov a odborníčok, a svojvoľne pristupovali k prideľovaniu financií kultúrnym inštitúciám v pôsobnosti BBSK, menovite Divadlu Štúdia tanca v Banskej Bystrici. Je to nebezpečný precedens, ktorý by viedol k neodbornému rozhodovaniu o existencii kultúrnych inštitúcií, ktorých činnosť je významná nielen na regionálnej, ale aj národnej úrovni,“ uvádza sa v liste, ktorý agentúre SITA poskytla podpredsedníčka výboru Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov Dária Fojtíková Fehérová.

Dôvody, pre ktoré Kotleba nepodpísal čerpanie schválených dotácií ministerstva kultúry pre Divadlo Štúdio tanca, BBSK vedeniu tohto divadla dosiaľ neoznámil. Neposkytol ani odpovede na otázky agentúry SITA k tejto téme.

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2024-02-09 15:22:36 - Feat.: - Title: Máme sa na čo tešiť! V súčasnosti najúspešnejší český muzikál Biograf láska mieri do Bratislavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:11