StoryEditor

Kaliňák navrhol Čaplovičovi škrtnúť stovky úradníkov

20.09.2013, 00:00

Pod vyše 350 úradníkmi v rezorte školstva sa trasú stoličky. Podriadení ministra vnútra Roberta Kaliňáka navrhujú v rámci reformy štátnej správy ESO výrazne preriediť počet organizácií v správe ministra Dušana Čaploviča. Podľa informácií HN by sa mali Štátny inštitút odborného vzdelávania, Štátny pedagogický ústav a Národný ústav celoživotného vzdelávania zlúčiť do jednej organizácie. Ďalšie štyri úrady -- Agentúra na podporu vedy a výskumu, Antidopingová agentúra, Domov speváckeho zboru slovenských učiteľov a Ústav informácií a prognóz školstva -- by mali zaniknúť, prípadne sa začleniť pod ministerstvo školstva. Spoločné výdavky uvedených siedmich úradov vlani presiahli 28 miliónov eur.

Diletantský chaos
"Je to odporúčanie, nie záväzné rozhodnutie, skôr návrh, kde podľa našich analýz existuje priestor na úspory," vysvetľuje šéf sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Adrián Jenčo. Jenčov tím bral do úvahy činnosť a výstupy jednotlivých úradov a snažil sa vylúčiť duplicitné činnosti, prípadne identifikovať oblasti, ktoré by dokázal poskytnúť aj trh. "Rezort školstva bude brať tieto odporúčania do úvahy pri riešení racionalizácie rezortu," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Ministerstvo pod vedením Dušana Čaploviča nemusí akceptovať všetky návrhy rezortu vnútra, v takom prípade však finančnú úsporu musí nájsť inde. V rámci reformy z dielne ministra vnútra totiž budúcoročný rozpočet ráta s úsporou 414 miliónov eur.

"Už dávnejšie upozorňujeme, že tých inštitúcií je veľa a len odčerpávajú peniaze zo štátneho rozpočtu. Viaceré sú zbytočné a suplujú sa navzájom," hovorí podpredseda Nových školských odborov a pedagóg Mário Micenko. Ušetrené peniaze by sa mali podľa neho využiť na zvýšenie spoločenského statusu učiteľa a technické vybavenie škôl. Analytička portálu Nové školstvo Zuzana Zimenová považuje snahu šetriť na strane štátu za chvályhodnú. "Veľká skupina odborníkov volá po tom, aby boli viaceré kompetencie a úlohy týchto úradov presmerované priamo do terénu. Ale škrtanie bez zverejneného auditu a koncepcie, keď nevieme, kam chce vláda smerovať školstvo, a dokonca pripravené na inom ministerstve, to by bol diletantský chaos," upozorňuje.

Neúspešné pokusy
Pod ministerstvom školstva v súčasnosti pôsobí 17 rozpočtových a príspevkových organizácií. Redukciu už navrhoval aj samotný minister Čaplovič. Pri odpočte prvých sto dní v kresle najprv ohlásil "výraznú" reštrukturalizáciu úradov a naznačil, že zmeny by sa mohli týkať Štátneho pedagogického ústavu, Metodicko-pedagogického centra a Ústavu informácií a prognóz školstva. Zo spájania však napokon nebolo nič -- oficiálne pre komplikácie, ktoré by mohli nastať pri čerpaní eurofondov. V januári tohto roka Čaplovič v rámci reformy ESO prišiel o osem krajských školských úradov, cez ktoré prúdili do obcí a škôl peniaze na platy a prevádzku. Organizačne sa začlenili pod obvodné úrady v sídle kraja, ktoré spravuje ministerstvo vnútra.

Usporiť na znížení úradov sa počas prvej vlády Roberta Fica pokúsil aj exminister školstva Ján Mikolaj. Výsledkom bolo zlúčenie ôsmich metodicko-pedagogických centier do jednej organizácie s ôsmimi pobočkami. Analýza jeho nástupcu Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) zase navrhovala výrazne zredukovať alebo zrušiť niektoré činnosti v prípade deviatich subjektov, k realizácii však nedošlo.

Anketa
Považujete navrhované zlučovanie a rušenie úradov v rezorte školstva za správne?
Exminister školstva Ján Mikolaj
Ak sa nezmení funkčná a obsahová náplň týchto úradov, pôjde len o mechanické zlučovanie, ktoré môže pokojne znamenať aj zvýšenie nákladov. Ak nedôjde k prepusteniu ľudí, ak sa nezrušia úlohy, ktoré tie úrady majú vykonávať, k reálnej úspore nedôjde. My sme upravovali činnosti týchto úradov a prepustili sme takmer 20 percent zamestnancov, a to už bolo na hrane. Je to zrejme zámer ukázať snahu sporiť, ale aj rušenie krajských školských úradov skončilo len ako premaľovanie tabúľ.

Exminister školstva Eugen Jurzyca
Veľká časť spomínaných úradov pracuje s eurofondmi a organizačná zmena by predstavovala veľké administratívne komplikácie. Dôležitejšie je, či by to skutočne prinieslo úspory, pretože od organizačnej zmeny k zvýšeniu efektívnosti je veľmi ďaleká cesta. Spojenie úradov môže znamenať pokles aj nárast efektivity, môže znamenať pokles aj nárast nákladov. V roku 2011 sme predložili vláde audit, ktorý navrhol obmedzenie činnosti niektorých zo spomínaných organizácií, ale zmeny sme už nestihli realizovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:59