StoryEditor

Odvolanie Kaščáka spustilo vlnu nevôle. Je to ako normalizácia, hlási SaS

21.07.2015, 16:18
Autor:
SITASITA
Odborári hovoria, že odvolanie primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka je absolútne neprimerané.

Lekárske odborové združenie (LOZ) sa zastalo odvolaného primára trenčianskej pôrodnice Petra Kaščáka. Ako uviedli v stanovisku, odvolanie pre točenie videoklipu je absolútne neprimerané. Štát pritom podľa šéfa odborárov Petra Visolajského zakrýva oči nad obrovskými pochybeniami šéfov iných nemocníc.

Odborári: Zlepšil renomé celej nemocnice

“Nielen preto, že Gynekologicko-pôrodnícka klinika v Trenčíne pod jeho vedením získala dvakrát ocenenie najlepšej kliniky na Slovensku, že jeho pracovisko výrazne zlepšilo renomé celej trenčianskej nemocnice, ale aj v kontexte nečinnosti riaditeľov nemocníc či samotného ministerstva v iných oveľa hrubších pochybeniach v oblasti zdravotníctva,” odôvodnil Visolajský.

“Lekárske odborové združenie sa napriek tomu, že bývalý pán primár nie je členom LOZ, jednoznačne stavia na stranu tohto čestného a profesionálne zdatného lekára a vyzýva riaditeľa trenčianskej nemocnice Stanislava Pastvu, aby prehodnotil svoj postoj,” dodal.

Pripomína to normalizácii, hlási SaS

Na sociálnych sieťach medzitým vzniklo viacero výziev na jeho návrat. Facebookovská skupina Chceme späť primára Kaščáka získala za pár hodín od vzniku stovky fanúšikov.

Na stranu odvolaného primára sa postavila aj opozičná strana SaS. Sulíkovci ponúkli Kaščákovi právnu pomoc. „Odvolanie primára trenčianskej pôrodnice Petra Kaščáka pripomína časy normalizácie. Som presvedčený o tom, že podnet išiel z prostredia ministerstva a je politicky motivovaný,“ komentuje poslanec liberálov Martin Poliačik

Samotný Kaščák berie dôvod odvolania len ako zámienku. "Vnímam to ako exemplárne potrestanie, pretože som nikdy nemal žiadny problém ani s vedením, ani s ministerstvom. Som presvedčený o tom, že toto nebol dôvod na moje odvolanie. Toto je len účelové použitie natočenia videoklipu na odvolanie z funkcie," povedal Kaščák pre HN.

Problémový videoklip

Primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka odvolali v pondelok. Dôvodom malo byť to, že Kaščák dovolil na oddelení natočiť videoklip skupiny Karpatské Chrbáty z Vrbového. V klipe s názvom Žlčníkový záchvat aj sám vystupuje. Podľa nemocnice porušil pracovnú disciplínu.

Kaščáka sa okamžite zastal trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý s ním hrával v skupine Bez ladu a skladu. Vyhlásil, že išlo o politickú hru a o odvolaní rozhodol priamo minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD). Rozhodnutím podľa jeho slov ohrozil medicínsku kvalitu pôrodnice a ponížil Trenčanov. Ministerstvo v reakcii uviedlo, že je to v kompetencii riaditeľa, ale s odvolaním súhlasí.

Kaščák bol primárom vyše šesť rokov, za jeho éry sa trenčianska pôrodnica dvakrát stala najlepšou na Slovensku.
 

01 - Modified: 2007-07-29 14:18:18 - Feat.: 0 - Title: Gazprombank chce posilniť svoje postavenie v sektore, rozšíri sieť pobočiek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:09