StoryEditor

Zistenie HN: Zdravotníctvo môže prísť o milióny

25.07.2013, 00:00
Audit Bruselu odhalil nedostatky pri verejnom obstarávaní. Slovensko má pol roka, aby ich overilo.

Európska komisia prikázala Slovensku, aby overilo vyplatenie vyše 2,8 milióna eur, ktoré smerovali na zdravotníctvo. V opačnom prípade o ne príde. Dôvodom sú pravdepodobne pochybenia pri verejnom obstarávaní. Práve na súťaženie bol totiž zameraný aprílový audit Operačného programu Zdravotníctvo.

Ministerstvo zdravotníctva bude musieť teraz pochybnosti Bruselu do šiestich mesiacov vyvrátiť. „Je tu ešte priestor, aby sa odstránili pochybnosti, ak sa tak ale nestane, komisia to vyhodnotí ako nepovolené výdavky. Znamenalo by to ťarchu pre štátny rozpočet, ak by sa ju teda nepodarilo presunúť na samotných realizátorov sporného projektu,“ povedal HN advokát Mapel&Fish Viliam Karas.

Dôvody vraj nevedia
Rezort Zuzany Zvolenskej nevedel konkretizovať, aké chyby Brusel odhalil.

„Nedostatky budú uvedené v správe z auditu, ktorá zatiaľ nebola slovenským orgánom zaslaná. Audit bol zameraný na kontrolu procesov verejného obstarávania,“ povedala iba hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Žiadosť o platbu komisii navyše predkladá ministerstvo financií súhrnne na národnej úrovni, zistenia auditu sa tak podľa hovorkyne nemusia týkať zdravotníckych projektov. Ministerstvo financií sa včera nevyjadrilo. Odpovedať by malo dnes.

Komisia poslala list
Ako pre HN povedal Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Brusel rezort zdravotníctva informoval o svojom kroku listom ešte minulý týždeň v stredu. „Európska komisia postupuje veľmi adresne a robí veľmi jasné rozhodnutia. Procesné predpisy komisie sú veľmi formálne, ona nepostupuje anonymne. Ak zaslali na ministerstvo list, musí byť z neho zrejmé, čoho sa to týka,“ mieni Karas.

Ako bude ďalej rezort vo veci prerušenej lehoty pre predloženú platbu postupovať, nateraz nie je jasné. Konkrétne opatrenia podľa Čižmárikovej príjmu po preštudovaní správy komisie. Na rozbehnuté projekty by to ale vraj vplyv mať nemalo. „Projekty sa priebežne realizujú podľa plánovaného harmonogramu.“

Nič ojedinelé
Audit, ktorý robila v apríli komisia sa týkal verejného obstarávania. Práve pochybenia pri súťažení sú podľa odborníka na eurofondy Jána Rudolfa najčastejším dôvodom, pre ktoré nám komisia pozastavuje platby. „Nie je to nič neštandardné. Už roky sú nám aj na pol roka pozastované zdroje z eurofondov pre nedostatky a väčšinou je to kvôli problémom pri tendroch.“

Dôkazom sú aj ďalšie pochybenia zdravotníckych organizácií, ktoré čerpajú peniaze z eurofondov. Ako v máji HN upozornili, Slovenská lekárska komora, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, ale aj Úrad verejného zdravotníctva urobili pri viacerých súťažiach chyby, za čo im boli udelené státisícové korekcie.

Zdravotníctvo však nie je jediná oblasť, ktorá čelí negatívnemu rozhodnutiu Bruselu. Začiatkom roka nám totiž bolo prerušené financovanie projektov aj v rámci Operačného pogramu Doprava. Dôvodom mali byť zásadné pochybenia ministerstva dopravy pod vedením Jána Figeľa. Pracovníci riadiaceho orgánu programu ešte v roku 2011 zaslali žiadosti na preplatenie 5,4 milióna eur za projekty, ktoré ale podľa pravidiel únie nie je možné financovať z eurofondov. Preplácanie žiadostí v tomto programe je pozastavené do definitívneho verdiktu Bruselu. Pôvodne sa rozhodnutie očakávalo v marci.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Auparkový fenomén
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:33