StoryEditor

Sociálka pôjde k vám domov. Bez povolenia

08.08.2013, 00:00
Sociálni pracovníci by mali mať po novom možnosť vstúpiť do bytov aj bez povolenia ich obyvateľov.

Takéto zmeny chystá ministerstvo práce Jána Richtera (Smer-SD). Chce tak zabrániť prípadom, keď sa vie o týraní či zanedbávaní detí v rodine, no nie je možnosť zasiahnuť. Odborníci varujú pred týmito plánmi.

Podľa riaditeľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva Juraja Horvátha to môže byť obmedzovanie slobody. „Treba dôsledne zvážiť, za akých okolností dovoliť voľný vstup. Mohlo by to byť zneužívané napríklad na vybavovanie si účtov.“ Uznáva však, že je potrebné meniť legislatívu, pretože Slovensko má slabú ochranu detí.

Treba silnejší argument
Tým argumentuje aj rezort práce. Podľa hovorcu Michala Stušku chcú zabrániť prípadom, keď samotné okolie upozorňuje na týrané či zanedbané deti, no nie je možné to preveriť, lebo rodičia nevpustia sociálnych pracovníkov do bytu.

„Zmena teda reaguje iba na špecifické situácie, pri ktorých nie je možné preveriť stav dieťaťa napríklad prostredníctvom lekára, predškolského zariadenia alebo predvolaním rodiča.“ Podmienky odobratia dieťaťa sa podľa Stušku meniť nebudú, teda aj naďalej mu bude musieť predchádzať rozhodnutie súdu.

Advokát Peter Kresák varuje, že pripravované zmeny môžu byť protiústavné. „Závisieť to bude od konkrétneho nastavenia podmienok vstupu do bytu. Aj od toho, aké budú naň dôvody. Len udanie by totiž bolo málo, muselo tam byť silnejšie dôvodné podozrenie.“ Sociálni pracovníci by podľa Kresáka navyše museli preukázať, že sa im nepodarilo dostať sa k dieťaťu inou cestou. „To bude pomerne komplikované, až skoro nemožné.“

Ako v Anglicku
Silná vlna kritiky sa už spustila aj od ľudí na sociálnych sieťach. „Je to nehorázne. Budú nám brať deti ako v Británii,“ napísala napríklad čerstvá matka Lucia. Hovorí o prípade matky Ivany Boorovej, ktorá musela dlhé mesiace bojovať s anglickými úradmi o vrátenie svojich detí.

Práve pred takýmto scenárom varuje aj exminister práce Jozef Mihál (SaS), ktorý sa obáva, aby sa to nestalo praxou aj u nás. „Nie som si istý, či takéto neúmerné zvýšenie kompetencií sociálnych pracovníkov nebude na škodu. Treba nájsť správnu mieru, aby sme chránili deti, ale zároveň rodičom neodoberali ich rodičovské práva.“

Podľa Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) majú úradníci už dnes dostatočné právomoci. „Nemyslím si, že by mali mať ešte väčšie, dokonca aj ako polícia. Bolo by to zneužívané.“

Konkrétna podoba zákona nie je známa. Podľa Stušku zatiaľ prebieha diskusia s odborníkmi v oblasti ochrany detí pred násilím. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:29