StoryEditor

Školám chcú pridať 200 miliónov. Ročne

27.03.2013, 23:00
Dvesto miliónov eur. O toľko by sa mali každoročne zvýšiť výdavky štátu na vzdelávanie.

Dvesto miliónov eur. O toľko by sa mali každoročne zvýšiť výdavky štátu na vzdelávanie, aby sa situácia na školách zlepšila. Podľa informácií HN to vyplýva z návrhu ministra školstva Dušana Čaploviča na zlepšenie stavu v rezorte. Verejné výdavky na regionálne školstvo by mali podľa dokumentu v nasledujúcich piatich rokoch stúpať o 140 miliónov eur ročne, rozpočet pre univerzity by mal rovnakým tempom rásť o 60 miliónov eur.

Bez tohto zvýšenia zdrojov nie je možné zámery na zlepšenie stavu v školstve realizovať, uvádza sa v materiáli.

Ako a kde chce minister školstva túto sumu získať, nie je jasné. „O nič sme zatiaľ ministerstvo financií nepožiadali, o veci sa ešte bude rokovať,“ povedal HN Čaplovič.

Nemožné riešenia
Správu o stave školstva s návrhmi jeho zlepšenia si od vlády vyžiadal parlament po minuloročnom štrajku učiteľov. Tí vyšli do ulíc nielen za zvýšenie svojich platov, ale aj preto, aby upozornili na plesnivé budovy, problémy s učebnicami či podfinancovanie školstva. O zvýšenie zdrojov do školstva – o 0,3 percenta HDP ročne – žiadali aj odborári.

Premiér Robert Fico to však po štrajku a rokovaniach s vedením odborového zväzu kategoricky odmietol. „Vláda naozaj nemá a nemôže zagarantovať, že v roku 2014 a 2015 pristúpime k zvýšeniu výdavkov na školstvo o 0,3 percenta HDP. Na ilustráciu, ak by sme pristúpili k takému zvýšeniu, tak je to suma takmer 800 miliónov eur,“ vyhlásil s tým, že požiadavky odborárov sú nereálne. Je teda otázne, ako sa vláda k návrhu ministra Čaploviča postaví. Ministerstvo financií HN do uzávierky neodpovedalo.

Škrtať či pridať?
„Investovať viac peňazí do vzdelávania je na Slovensku dlhodobo efektívne, ale nemalo by to ísť na úkor konsolidácie štátneho rozpočtu,“ tvrdí riaditeľ mimovládnej organizácie Ineko Peter Goliáš. Vláda by podľa neho mala povedať, kde viac peňazí na školstvo vezme. Priestor naďalej vidí aj v škrtaní výdavkov rezortu. Učitelia a médiá v uplynulých týždňoch pravidelne upozorňujú na neprimerane vysoké alebo neodôvodnené výdavky Čaplovičovho úradu.

Správu o stave školstva mala vláda Roberta Fica predložiť do parlamentu najneskôr do konca marca. Hoci dnes je posledný pracovný deň mesiaca a poslanci ukončili schôdzu snemovne už včera, správu zatiaľ nedostali.

Vláda ešte môže svoju povinnosť splniť, aspoň formálne, dnes – ak premiér schváli mimoriadnu schôdzu alebo nechá ministrov hlasovať o zmenách v školstve per rollam.

Správu vypracovalo ministerstvo školstva s pomocou Rady pre systémové zmeny v školstve zloženej z odborníkov rezortu, mimovládok, záujmových združení či komerčnej sféry. Správa ďalej navrhuje optimalizáciu siete škôl či ďalšiu redukciu učiva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:35