StoryEditor

Fico pritvrdzuje v boji o prezidenta. Títo ľudia z elity ho podporujú

15.01.2014, 13:05
Premiér si pozval osobnosti politického, spoločenského, vedeckého a športového života. Chce, aby ho podporili v boji o prezidenta.

„Všetkých ako ste tu, vás vnímam ako významné osobnosti, ktoré veľa dosiahli v oblasti svojho pôsobenia. O ľudí ako ste vy, som sa vždy rád opieral,“ takto sa premiér Robert Fico prihovoril k osobnostiam politického, spoločenského, vedeckého a športového života. Chce, aby ho pozvaní ľudia podporili v boji o prezidenta. „Prezident by nemal byť nováčik, ktorý sa učí, ale skúsený politik. Ja ponúkam 20 rokov skúseností,“ vyhlásil premiér Fico.

Fico ďalej hovoril o tradícii troch Svätoplukových prútov, „ktorú nám v detstve vštepovali do hláv, by mala byť receptom pre spoločný postup prezidenta, predsedu NR SR aj predsedu vlády.“ Priznal, že ho mrzia objavujúce sa úvahy, že prezident by mal byť protiváhou vlády a dokonca by s ňou mal byť v permanentnom konflikte.

Nestotožňujem sa s tým, mne vždy imponovala tradícia troch Svätoplukových prútov," podotkol. Fico je totiž presvedčený, že novú hlavu štátu čaká vážne poslanie, a to spoločne s predsedom NR SR a premiérom garantovať stabilitu a sociálny zmier v spoločnosti. Všetci si uvedomujeme, že najmä stabilita bude základným predpokladom riešenia výziev, ktorým je SR vystavená," deklaroval.


Prečítajte si aj: Paška potvrdil kandidátov. O prezidenta bojuje najviac ľudí v histórii



Robert Fico s legendou futbalu Ladislavom Petrášom a reprezentantom Róbertom Vittekom. Snímka: HN/Pavol Funtál

Podľa Fica prezident musí byť vlastenecký, presadzovať národnoštátne záujmy Slovenska a reprezentovať ho v zahraniční. „V prípade môjho zvolenia ponúknem parlamentu aj vláde spoluprácu v zahranično-politickej oblasti a pôjdem tak ďaleko, ako to len bude možné na základe vzájomnej dohody," avizoval.

Fico zároveň vyjadril presvedčenie, že prezident musí zvládnuť svoje poslanie okamžite a nemôže sa učiť počas výkonu mandátu. „Dôležitá je znalosť slovenského politického prostredia, korektné vzťahy so sociálnymi partnermi a osobné kontakty s mnohými zahraničnými predstaviteľmi. Som pripravený ponúknuť všetko politické umenie a medzinárodné zázemie, ktoré som vytváral počas viac ako 20-ročnej kariéry politika a právnika,“ dodal. „Ak by v marcových prezidentských voľbách uspel Robert Fico, Slovensko by malo konečne mladého prezidenta, čo je sympatické,“ vyhlásil režisér Juraj Jakubisko.

Tieto osobnosti podporujú Roberta Fica:
Vladimír Soták, veľkopdnikateľ a šéf spoločnosti Železiarne Podbrezová
Jozef Kollár, prezident Konfederácie odborových zväzov
Rudolf Sivák, rektor Ekonomickej univerzity
Jozef Dvonč, predseda ZMOS a primátor Nitry
Libor Vozár, prezident Slovenskej rektorskej konferencie
Jaromír Pastorek, predseda Slovenskej akadémie vied
Pavel Dvořák, historik, prozaik, publicista, autor literatúry faktu, scenárista
Peter Jaroš, spisovateľ, redaktor, dramaturg, scenárista
Juraj Jakubisko, režisér, scenárista, kameraman
Alena Heribanová, moderátorka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni
Ivan Pavle, maliar
Juraj Šteňo, prednosta Neurochirurgickej kliniky FNsP na Kramároch
František Hossa, bývalý reprezentačný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie
Róbert Vittek, hráč slovenskej futbalovej reprezentácie
Ladislav Petráš, bývalý slovenský futbalista a tréner
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku
Štefan Nosáľ, zakladateľ umeleckého súboru Lúčnica, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice, tanečník, režisér, pedagóg
Eliška Kubíková, prednostka anatomického ústavu a študijná prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave  a absolútna víťazka ankety Slovenka roka 2013
Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja
Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu
Ján Štencl, vedec, významný slovenský lekár

01 - Modified: 2005-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena americkej ropy opäť za viac ako 60 USD
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:52