StoryEditor

Situáciu na Ukrajine sme nepochopili. Únia mala reagovať inak, vyhlásil Lajčák

02.11.2014, 10:48
Autor:
TASRTASR
Európska únia urobila podľa ministra zahraničia niekoľko chýb. Jednou z nich bolo, keď uprednostnila osud Julie Tymošenkovej pred osudom Ukrajiny.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák argumentuje, že Európska únia mohla urobiť viac na prispôsobenie sa meniacej sa situácii. "Nestačí ukázať prstom na Rusko, ale poďme si povedať, čo sme urobili zle a mali urobiť inak. To, čo bol pre Rusko politický proces, pre nás bolo skôr byrokratické cvičenie. Nedokázali sme celkom pochopiť politický rozmer situácie a adekvátne na ňu reagovať," uviedol v rozhovore pre TASR.

Podľa neho únia nebrala na vedomie signály o tom, že Moskva je nespokojná s približovaním sa krajín Východného partnerstva k EÚ a že podpis asociačných dohôd vníma ako svoje ohrozenie. "Rovnako sme sa správali nezodpovedne a profesionálne neadekvátne, keď nepodpísala Asociačnú dohodu s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom v čase, keď na to bol pripravený," podčiarkol s tým, že únia namiesto toho nastolila podmienku prepustenia expremiérky Julije Tymošenkovej, čím nadradila osud jednej osoby nad osud celej krajiny. "Tieto chyby sa nám vypomstili," zdôraznil.

Minister poukázal na to, že vzťahy s Ruskom sú na najnižšom bode od konca studenej vojny. Od novej Európskej komisie a vysokej predstaviteľky pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej očakáva, že sa bude veľmi aktívne venovať novej definícii vzťahov s Moskvou.

"Reálne nemáme zmluvnú základňu. Jediný rámcový dokument, ktorý Európska únia má s Ruskou federáciou, je Dohoda o partnerstve a spolupráci z roku 1997, ale tá ani zďaleka neodráža komplex vzťahov, ktoré medzi nami existujú," podčiarkol Lajčák.

Ako poznamenal, vytvorenie formátu pre komunikáciu je dôležité na stanovenie si cieľov a pravidiel hry a na kontrolu ich plnenia. Pripomenul, že Rusko je naďalej v dokumentoch únie charakterizované ako jeden zo strategických partnerov. "Tie dokumenty nikto nezrušil. Realita je dnes iná, ale my ju nemáme pomenovanú ani právne podchytenú," zopakoval.

Upozornil, že Rusko je príliš veľké na to, aby ho EÚ mohla ignorovať. "Je to globálny hráč a stály člen Bezpečnostnej rady OSN, participuje na riešení celého radu medzinárodných problémov, ako je Afganistan, terorizmus, Irán, odzbrojenie. To sa nedá hodiť cez palubu," konštatoval Lajčák.

01 - Modified: 2006-12-07 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci veria, že na Marse je i tekutá voda
01 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 02 - Modified: 2022-04-13 06:57:52 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj je na pokraji bankrotu. Predchádzalo mu zníženie daní o polovicu 03 - Modified: 2022-04-01 13:28:20 - Feat.: - Title: Putin chcel ruble, no aj od Slovenska dostane eurá. Čo sa zmenilo v platbách za plyn? 04 - Modified: 2022-03-25 11:23:12 - Feat.: - Title: Putinov režim sa drží zubami nechtami. Postavil „Potemkinovu akciovú burzu“ 05 - Modified: 2022-03-23 14:40:53 - Feat.: - Title: V Rusku sa zajtra budú „hrať na burzu“, akciový trh sa po mesiaci otvára. Čo sa na ňom udeje?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:18