StoryEditor

Fico vypočul stanujúce sestry. Núka im garanciu miezd

03.10.2013, 23:59

Na druhý deň stanovačky pred Úradom vlády sa zdravotné sestry dočkali aj premiéra Roberta Fica. Ten im ako riešenie ponúkol garanciu miezd vo verejnej sfére. Týkať sa má zamestnankýň v štátnych nemocniciach, ako aj v tých v pôsobnostiach krajov a miest.

„Zaznela podľa mňa veľmi jasná ponuka na ďalšie zlepšenie postavenie sestry v systéme,“ povedala po stretnutí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD). Sestry zamestnané v súkromných zdravotníckych zariadeniach si však podľa šéfky rezortu musia svoje nároky uplatňovať u svojich zamestnávateľov. „Normálne podnikajú v zdravotníctve a vytvárajú zisk, preto chceme garantovať platy len vo verejnej sfére a vytvoríme aj takto nepriamy tlak na súkromníkov, aby sa so svojím ziskom podelili aj so zamestnancami a tie platy navýšili,“ doplnila Zvolenská.

Zástupkyne sestier privítali, že ich premiér prijal, ako však poznamenali, nedospeli k žiadnemu záveru. „Ani sme to neočakávali, vysvetlili sme si naše predstavy a požiadavky. Jediné, čo tu zaznelo, bola ponuka pána premiéra, že sa bude snažiť riešiť situáciu sestier vo verejnom sektore,“ skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Sestry zároveň šéfovi kabinetu odovzdali deklaráciu s ich požiadavkami, jej obsah zatiaľ nie je známy. Vo svojom trojdňovom výstražnom proteste pred Úradom vlády budú pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 02:45