StoryEditor

"Posielame žiakov hneď do podnikov"

29.05.2013, 00:00
Ak chcete deťom zabezpečiť budúcnosť, pokojne ich pošlite na Strednú priemyselnú školu v Trnave.

Mohutnú budovu v centre Trnavy s malým nádvorím a miniparkom navštívi denne sedemsto žiakov, ktorí nebudú mať po doštudovaní problém s umiestnením na trhu práce. „Vlani sme poslali tretinu žiakov priamo do podnikov, dve tretiny išli na vysoké školy, zväčša technického zamerania,“ hovorí riaditeľ školy Vladimír Kuchár.

Majú také výsledky, ktoré ich vyniesli medzi najlepšie stredné odborné školy na Slovensku. Podľa rebríčka mimovládky INEKO, ktorý zohľadňoval aj externé maturity, mimoriadne výsledky žiakov a ich uplatnenie v praxi za uplynulé štyri roky, je škola na 29. priečke medzi strednými odbornými školami a v prvej desiatke medzi technikami.

Skvelé maturity
Šesťdesiatročnými chodbami prúdia hlúčiky tínedžerov, dievčatá sú tu vzhľadom na technický smer školy vzácne. Na chodbách pribúdajú rady stoličiek – tri dni po našej návšteve sa začnú ústne maturitné skúšky a prípravy práve vrcholia. Okrem slovenčiny sa tu maturuje aj z dvoch cudzích jazykoch a praktickej časti – hydrauliky, či elektromechaniky.

V celoslovenských externých testoch vlani škola dosiahla nadpriemerné výsledky v každom predmete. „Podľa mňa sú na nás zbytočne prísni v netechnických predmetoch, napríklad polovica správnych odpovedí v teste z nemčiny je už štvorka,“ hovorí študent mechatroniky Ľuboš Mikulášek. Dôraz na vynikajúce výsledky vo všetkých predmetoch ide podľa neho na úkor času, ktorý môžu študenti venovať matematike.

Tá je síce nepovinná, ale vlani z nej maturovala tretina žiakov. Skončili pod priemerom odborných škôl. „Je bežné, že na vysokej škole doučujú gymnazisti priemyslovákov matematiku a priemyslováci gymnazistov technické kreslenie,“ neznepokojuje sa štvrták Michal Krutek.

Cesta z výslnia
„Známkovanie bolo veľmi prísne, aj z matematiky, mal som čo robiť, aby som si udržal jednotky zo základnej školy,“ hovorí absolvent školy Ľuboš Lopatka. Exriaditeľ Sociálnej poisťovne, ktorý dnes riadi nemocnice Penty, skončil trnavskú školu pred tridsiatimi rokmi. V tom čase patrila medzi najlepšie priemyslovky v Československu a vychovávala odborníkov pre železnice, strojárske podniky, či jadrovú elektráreň v neďalekých Jaslovských Bohuniciach. Erózia odborného školstva sa však podpísala aj na tejto škole.

Železná disciplína a prísne nároky museli ustúpiť boju o prežitie v súperení o zdroje s gymnáziami a ostatnými školami. „Vieme o tom, budúci rok pridáme hodinu matematiky týždenne a voliteľné doučovanie,“ hovorí riaditeľ Kuchár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:14