StoryEditor

Oddlženie nemocníc môžu zastaviť platy lekárov

07.05.2013, 00:00
Ambiciózny plán ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej znížiť zadlženosť nemocníc sa nateraz darí plniť.

Dlh štátnych zdravotníckych zariadení medziročne klesol o 40 miliónov eur. Ako dlho budú vedieť manažéri ustrážiť hospodárenie, je však otázne.

Do rozbehnutého procesu znižovania dlhov môže zasiahnuť budúcoročné zvyšovanie platov lekárov.

„Každá ďalšia konsolidácia sa bude presadzovať čoraz ťažšie, pričom ďalšie etapy paušálneho zvyšovania platov lekárov bez krytia reálnymi zdrojmi hrajú výrazne proti nej, takže som skôr pesimistom,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

Ministerstvo si napriek tomu naplánovalo, že do roku 2015 budú nemocnice hospodáriť vyrovnane.

Na otázku HN, ako to chcú zabezpečiť, hovorkyňa Zuzana Čižmáriková povedala, že nemocnice budú musieť pokračovať v racionalizačných opatreniach. „Zdroje budú musieť nájsť vo vlastnej réžii.“

Pokles o stovky tisíc eur
Jediné nemocnice, ktoré aktuálne hospodária bez strát, sú v Nitre a Poprade, ostatné dlhy znižujú. Žilinskej nemocnici, ktorú preslávila kúpa skopírovaného ozdravného plánu, mesačne klesá zadlženie o 269-tisíc eur. Podľa šéfa zariadenia Štefana Voláka to spôsobilo dočerpávanie finančných limitov od zdravotných poisťovní. „Išlo o viac ako milión eur, ktorý sme na konci roka 2012 nedočerpávali.“ Okrem toho nemocnica stanovila vyššie požiadavky na efektívnosť oddelení a prehodnotila odmeňovanie lekárov.

Banskobystrická nemocnica znížila minulý rok stratu oproti roku 2011 o 5,1 milióna eur. Mzdy zamestnancov stále tvoria najvyššiu položku. „Z našich príjmov pohltia takmer 70 percent. Na zníženie týchto nákladov sme prijali viacero opatrení,“ povedala hovorkyňa Ružena Maťašeje. Zvýšiť príjmy si podľa nej plánujú aj otvorením verejnej lekárne.

Najviac dlhujú za lieky
Najvyššie dlhy majú nemocnice u dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, zadlžujú sa aj neplatením odvodov za zamestnancov. „Sociálna poisťovňa evidovala k 31. marcu voči zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva pohľadávky vo výške 31,4 milióna eur,“ informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Z 13 štátnych nemocníc majú dlhodobo zlú platobnú morálku voči poisťovni tri subjekty – Univerzitná nemocnica Bratislava, bratislavská Detská fakultná nemocnica a banskobystrické zariadenie.

„Ostatné si v zásade svoje záväzky plnia a v decembri 2012 boli zrealizované úhrady v prospech Sociálnej poisťovne aj od spomínaných troch nemocníc, čím sa podarilo znížiť ich záväzky na úroveň z augusta 2012,“ povedala Čižmáriková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:53