StoryEditor

Po havárii vrtuľníka v Slovenskom raji zomreli štyria ľudia. Uzavreli celú roklinu

17.07.2015, 19:31
Autor:
TASRTASRredred
Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Záchranári leteli pomôcť nemeckému chlapcovi.

Štyri obete piatkového leteckého nešťastia v rokline Slovenského raja dnes boli v dopoludňajších hodinách vyslobodené zo zničeného vrtuľníka.

V spolupráci s hasičmi a horskou službou sa podarilo vytiahnuť telá obetí a následne boli transportované z miesta nehody. Na miesto dnes prišli aj vyšetrovatelia Leteckého a Dopravného úradu SR, ktorí vykonali obhliadku mesta tragédie.

„Pre všetkých záchranárov je to ťažké, pretože s týmito záchranármi, či už leteckými alebo horským záchranárom, boli v pravidelnom kontakte a na mnohých zásahoch spolupracovali,“ informoval dnes médiá hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

 

Záchranársky vrtuľník sa zrútil v Slovenskom raji včera. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, potvrdila šéfka komunikácie ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Miesto nehody polícia uzavrela a začne vyšetrovanie.

Roklina Prielom Hornádu je v úseku Lávka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu po páde vrtuľníku uzavretá. 

Podľa informácií Horskej záchrannej služby platí uzávera pre návštevníkov rokliny od dnes od 06.00 h až do odvolania. Na mieste sa budú vykonávať záchranárske práce a taktiež sa bude vyšetrovať príčina pádu vrtuľníka, na palube ktorého zomreli operátor, pilot a letecký a horský záchranár.

Minister zdravotníctva poskytol informácie o tragédii. „Bol som na mieste tragédie, nie je to pekný pohľad. Čo bolo bezprostrednou príčinou smrti sa zatiaľ nevie, musíme počkať na vyšetrenie,“ uviedol. Ako informoval Čislák.

 

***Exkluzívne zábery z miesta havárie vrtuľníka od reportérky Ivany Ratkovskej a kameramana Juraja Baltu.***V rokline Prielom Hornádu prišli o život štyria ľudia. Náčelník Záchrannej služby Slovenský raj Dušan Leskovjanský a traja členovia posádky. Boli na ceste k chlapcovi so zlomenou nohou. Ten je už v poriadku. Na mieste zasahujú záchranári aj letka ministerstva vnútra. Na zásah sa prišiel pozrieť aj minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Posted by Spravodajstvo RTVS on Friday, 17 July 2015

"Dostali sme správu, že prišlo k úrazu nad Kláštorskou roklinou. Išlo o dieťa, ktoré utrpelo zranenia. Keďže išlo o päťročnédieťa, rozhodli sme sa tam poslať vrtuľník. Predpokladáme, že sa vrtuľník zachytil o elektrické vedenie," povedali pre hnonline.sk ľudia z operačného strediska Horskej záchrannej služby na Čingove.

Minister zdravotníctva Čislák potvrdil prvotné informácie, že posádka letela na miesto zachraňovať desaťročného chlapca nemeckej národnosti, ktorý spadol do rokliny a mal poranenia dolnej končatiny, brucha a hlavy. Keďže vrtuľník už na miesto nedoletel, chlapcovi nakoniec poskytli pomoc záchranári horskej záchrannej služby, ktorí ho odniesli na ramenách. 

Vrtuľník sa zachytil o drôty

"Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do Hornádu," priblížila Čižmáriková. 

Na poli pri obci Hrabušice je v súčasnosti niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. S odstraňovaním následkov nehody pomôže aj letka ministerstva vnútra, pre TASR potvrdil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Hasiči sa momentálne snažia z rieky vytiahnuť trosky vrtuľníka a pomocou norných stien zachytávajú unikajúce prevádzkové kvapaliny," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pellegrini vyjadril príbuzným obetí úprimnú sústrasť

Nešťastie sa stalo v ťažko prístupnom teréne, zasahujú tak aj horskí záchranári. V okolí miesta nehody, ktoré uzavreli policajti, sú desiatky zvedavých ľudí z okolia.

Stroj patril spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, a to v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade i Košiciach. "V tejto fáze nemáme žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE v súčasnej dobe spolupracuje s príslušnými orgánmi za účelom objasnenia príčin leteckej nehody," povedala jej hovorkyňa Zuzana Turočeková. Vedenie spoločnosti vyjadrilo spolu so zamestnancami úprimnú sústrasť pozostalým.

Na mieste nešťastia je už minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý má o chvíľu podať podrobnejšie informácie o nehode. 

Chronológia: Havárie záchranárskych vrtuľníkov na Slovensku

1969 – Dňa 7. mája havaroval vo Veľkej Studenej doline vrtuľník Mi-4. Pri havárii zahynul 27-ročný pracovník Tatranskej horskej služby Eugen Šándory.

1979 – Dňa 25. júna došlo pri záchrannej akcii v Mlynickej doline k havárii vrtuľníka LO FMV typu Mi-8.

Pri havárii zahynuli dvaja členovia posádky 49-ročný major Vladimír Bačák, 42 ročný major Václav Dvořák a päť pracovníkov Tatranskej horskej služby: 36-ročný Bernard Jamnický, 35-ročný Pavol Huska, 33-ročný Martin Hudák, 25-ročný Štefan Eštočko a 35-ročný Milan Kriššák.

1997 – Vo Vysokých Tatrách spadol záchranný vrtuľník Alouette. Pri nešťastí nikto nezomrel. Posádka však utrpela stredne ťažké zranenia.

1998 – V Bratislave havaroval vrtuľník Leteckej záchrannej služby, ktorý prevážal dvojdňové dievčatko na operáciu z Dolného Kubína do Bratislavy. Pri nešťastí zahynuli štyria dospelí ľudia a jedno dieťa.

2004 – Vrtuľník leteckej záchrannej služby havaroval na Donovaloch. Smeroval z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2015 - Záchranný vrtuľník sa zrútil v Slovenskom raji. Na palube boli pilot, 5-ročný ranený chlapec, lekár a záchranár.

zdroj chronológie: aktuality.sk

 

 

01 - Modified: 2007-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Počas dovolenky vzorový režim
01 - Modified: 2024-03-29 22:51:07 - Feat.: - Title: V talianskych Apeninách zomrela česká turistka. Zrútila sa, keď si chcela urobiť fotografie 02 - Modified: 2024-03-19 10:47:25 - Feat.: - Title: Nemeckú statičku, ktorá mala chybne naprojektovať most, súd uznal za nevinnú 03 - Modified: 2024-02-27 08:28:19 - Feat.: - Title: V Kirgizsku zomreli traja Česi a jeden Slovák. Pochovala ich lavína, nepomohla ani resuscitácia 04 - Modified: 2024-02-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Tragický príbeh šéfa Segwayu. O život ho pripravil jeden z jeho strojov, spadol na ňom z vysokého útesu 05 - Modified: 2024-02-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Prívalová vlna brala so sebou dospelých aj deti, 50 umrelo. Najväčšia povodňová tragédia zasiahla dedinku Jarovnice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:52