StoryEditor

Kaliňák dá milióny na nové autá

21.03.2013, 23:00
Obnovu vozového parku za milióny eur plánuje minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Rezort pritom nakupoval autá vo veľkom za jeho vedenia pred štyrmi rokmi. Škody Fabie kombi vtedy vymenil za Kie Ceed vyrábané v Žiline. Dnes plánuje nakúpiť 1 200 nových osobných automobilov nižšej strednej triedy, akej značky, zatiaľ nie je známe. Určené sú podľa Aleny Koišovej z komunikačného odboru ministerstva pre políciu, hasičov a obvodné úrady. Za autá plánuje zaplatiť až 23 miliónov eur.

Pri tejto sume a spomínanom počte vozidiel by vyšlo jedno auto rezort vnútra takmer na 20-tisíc eur. Toľko zaplatil za jedno auto aj s policajnou prerábkou Kaliňák aj v roku 2009, čo odborníci kritizovali.

Podľa motoristického novinára Vladimíra Dimova je možné nakúpiť automobily nižšej strednej triedy lacnejšie. „Závisí to však od typu, značky, výbavy, plus takmer tretinu ceny pri policajných autách tvorí vždy špeciálna prerábka,“ skonštatoval pre HN Dimov. Podľa Koišovej nie je suma 23 miliónov konečná, ale maximálna, ktorú je rezort ochotná za autá zaplatiť.

„Sumy, za ktoré budeme vozidlá nakupovať, budú známe až po ukončení verejného obstarávania,“ uviedla pre HN. Do súťaže sa podľa našich informácií plánuje zapojiť opäť aj Kia. „Ak budeme spĺňať podmienky súťaže, samozrejme, že sa budeme o zákazku uchádzať,“ potvrdila nám za Kia Motors Sales Zora Kalousková. Či chce ministerstvo pokračovať v spolupráci s nimi, alebo stavia na novú značku, dnes povedať nechceli. Podľa exministra vnútra Daniela Lipšica boli na autá tejto značky rozporuplné názory. „Niekto bol s nimi veľmi spokojný, iný zasa nie, takže jednoznačne sa to nedá povedať,“ reagoval Lipšic.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:26