StoryEditor

Čaplovič prestal zverejňovať rebríčky

17.06.2013, 00:00

Koľko zarobí skončený vysokoškolák bratislavskej techniky a koľko absolvent ružomberskej pedagogiky? Rozdiel je priepastný -- viac ako päťsto eur. Napriek kľúčovému významu tejto informácie rezort školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD, na snímke) údaje o nástupných platoch a nezamestnanosti absolventov vysokých škôl už rok neaktualizoval. Dôvod? "Technické problémy informačného systému, ktorý nedokázal spracovať ďalšie vstupy," uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák. Reč je o ministerstve, ktoré do informačných systémov či datacentra "nalialo" desiatky miliónov eur.

Údaje o vysokých školách začal v súhrne zverejňovať exminister Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS) na portáli vs.iedu.sk. Práce vyšli rezort zhruba na desaťtisíc eur. Informoval, ktoré školy produkujú najviac nezamestnaných či ktorí absolventi získajú po skončení školy najmenšie platy. Portál sledoval tiež školné, osobné náklady za štúdium či podiel študentov, ktorí dokončia školu. "Podľa mňa to nie je zverejnené, lebo to nie je priorita. Takýto projekt nie je politicky zaujímavý, hoci je dôležitý," myslí si Jurzyca o chýbajúci dátach v súčasnosti. Jeho nástupca Čaplovič odmieta, že by chcel prospešný projekt zastaviť. "Príprava ďalších údajov bola prerušená do času odstránenia problémov v informačnom systéme," vyhlásil hovorca Kaliňák.

"V prípade nezamestnanosti absolventov sme závislí od údajov z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré nám zatiaľ neboli poskytnuté," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:31