StoryEditor

Hovorili sme s mužom, ktorý vytvoril najväčší hoax u nás. Z Lasicu urobil islamofóba

25.11.2015, 22:59

 „Budú chcieť žiť po svojom. Zaviesť šaríu, zakázať alkohol, ženy sa budú musieť zahaľovať. A to ešte nehovorím o terorizme.“ Ide o slová z textu o hrozbe, ktorú moslimovia predstavujú pre Európu a povedal ich Milan Lasica. Teda aspoň podľa veľkého množstva Slovákov, ktorí uverili virálne sa šíriacemu obrázku – takzvanému hoaxu – s fotkou známeho herca a s vymysleným textom.

Vo vypätej situácii, keď vlna utečencov zaplavila našich susedov a v strachu z neznámeho hádžu mnohí ľudia všetkých moslimov do jedného vreca s teroristami, preberá veľa Slovákov podobné podvrhy bez väčších problémov. „Svedčí to o zásadnom nedostatku kritického myslenia v spoločnosti,“ myslí si Pavol Zlacký, jeden z administrátorov facebookovej stránky Drž hubu a upleť mi sveter, ktorá spomínaný hoax vytvorila a uverejnila.

Neobmedzene naivný
Podobné výmysly preberajú ľudia bez ohľadu na spoločenské postavenie či vzdelanie. Nedávno podobný hoax s fotkou Jana Wericha šíril dokonca exminister školstva Dušan Čaplovič, povedal Zlacký.

Primárnym cieľom však nebolo šírenie nenávisti či xenofóbie. Autorom v tomto prípade šlo hlavne o recesiu a vlastné pobavenie. „Naša stránka bola založená pre zábavu a aj názov napovedá, že ju treba brať s veľkou rezervou. Chceli sme vedieť, koľko ľudí myšlienke uverí a chceli sme sa zabaviť na ich reakciách.“

„Už dlhšie koloval internetom text s názvom Realita súčasnosti, ktorý sa vydával za dielo Milana Lasicu... Kto mu uveril, musí byť veľmi obmedzene uvažujúci a neobmedzene naivný. Ale zrejme, keď takýto človek vidí pri texte známe meno, tak myšlienka získava akýsi punc kvality a dotyčný si pomyslí, že konečne niekto povedal pravdu,“ vysvetľuje Zlacký dôvody, prečo si vybrali za autora vymysleného citátu práve známeho herca.

Vytvoriť text a priradiť k nemu autora, ktorý s ním však nemá nič spoločné, je do značnej miery kontroverzné a pre dotyčnú osobu, v tomto prípade pre Milana Lasicu, prinajmenšom nepríjemné. „Po tom, čo obrázok za necelý deň videlo 300-tisíc ľudí, sme ho stiahli a Milanovi Lasicovi sa verejne ospravedlnili. Nečakali sme, že na to skočia také masy,“ opisuje svoje prekvapenie.  

Populizmus, klamstvá a nenávisť
Vplyv na mienku verejnosti hodnotí Zlacký nasledovne: „Ľudia, ktorí hoaxu uverili, sa s obsahom aj stotožnili. Tí, ktorí skutočné názory pána Lasicu poznajú, pochopili, že ide o našu fikciu.“

Zlacký neskrýva svoje rozčarovanie z neschopnosti ľudí rozlišovať medzi realitou a výmyslom. Za ešte smutnejšie však považuje to, „že takmer celá slovenská politická scéna prezentuje xenofóbne myšlienky s vážnou tvárou a vezie sa na vlne nenávisti“.

„Spoločnosť bez kritického myslenia je ideálny priestor pre politikov, ktorí si chcú budovať kariéru na populizme, klamstvách a nenávisti,“ dodáva spoluautor jedného z najrýchlejšie sa šíriacich hoaxov slovenského internetu.

„Je namieste uvažovať, či v informačnej dobe nie je vhodnejšie, aby sa žiaci učili informácie vyhľadávať, filtrovať, overovať a kriticky ich analyzovať namiesto memorovania tráviaceho systému obrúčkavcov,“ uzavrel Pavol Zlacký. 

01 - Modified: 2007-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetový šampión si vybojoval postup
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:56