StoryEditor

Nemocniciam hrozia pokuty za neporiadok v čakačkách

03.03.2013, 23:00
Autor:
huhu
Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa si posvieti na to, ako nemocnice vedú čakacie listiny na operácie.

Ak zistí, že niektoré zariadenia uprednostňujú pacientov alebo majú v evidencii neporiadok, bude pokutovať. Sľubuje si od toho skrátenie lehoty čakania na výkon. Dnes je to priemerne tri a viac mesiacov.

„Ak bude uprednostňovaný pacient, dostane nemocnica pokutu hneď vo výške 25 percent z ceny výkonu. Ak ho zabudne vyradiť z evidencie, najskôr poskytovateľa upozorníme. Po opakovanom upozornení mu výkon nemusí byť preplatený, alebo dostane zaplatené len časť z neho,“ povedala šéfka zdravotného a revízneho odboru Všeobecnej zdravotnej Beáta Havelková.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara pokutami poisťovňa sleduje správne ciele. „A to dodržiavať poradie pacientov na čakacích listinách a motivovať nemocnice k správnemu výkazníctvu. Opačný prístup v oboch prípadoch by totižto poškodzoval poisťovňu.“ Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko dodal, že to bude „lepší systém ako doposiaľ“.

Prísnymi pokutami sa to však nekončí, nemocnice majú byť aj odmeňované, a tým motivované k väčšej výkonnosti. Za každého operovaného pacienta pri konkrétnych 18 výkonoch dostanú nad zmluvne dohodnutú cenu príplatok 100 eur. Zvyšujú sa aj platby za artroskopické výkony a operácie kolenného a bedrového kĺbu od 200 do 400 eur. Celkovo to má štátnu poisťovňu ročne stáť 36 miliónov eur. „Vytvárame finančné podmienky, ale nevieme garantovať, ako to budú nemocnice robiť,“ povedal Forai na otázku HN, či to nie je z ich strany len marketingový ťah, keď doteraz dlhé čakacie listiny ospravedlňovali nedostatočnými kapacitami nemocníc.

„Je to dobrá správa pre pacientov aj nemocnice, ktoré budú mať viac peňazí, aby mohli operovať,“ povedal Petko na margo noviniek. Zachar pripomína, že štátna robí len to, čo jej ukladá zákon – podeliť sa o zisk. Uznáva, že zvýšené platby môžu do istej miery rozšíriť kapacity nemocníc. „Je možné napríklad zaplatiť ďalšieho operatéra. Niektoré kapacity, ako napríklad tie stavebno-technicko-prístrojové, sa však z tejto sumy nebudú dať veľmi rozšíriť.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:08