StoryEditor

Ľudí na operáciu pripravia aj obvoďáci

07.07.2014, 00:00
Rezort Zuzany Zvolenskej chce od obvoďákov, aby robili predoperačné vyšetrenia. Štátna poisťovňa sľubuje peniaze navyše.

Pacient musí ísť na ľahšiu operáciu. Doteraz kvôli tomu musel chodiť z ambulancie do ambulancie. A často si odsedel aj hodiny v čakárňach. Po novom tomu má byť koniec. Predoperačné vyšetrenia budú môcť robiť aj všeobecní lekári.

Novinku zaviedol od začiatku júla rezort zdravotníctva. „Ak by všetci ľahší pacienti prešli predoperačnými vyšetreniami u všeobecných lekárov, ušetríme 200-tisíc návštev u špecialistov,“ priblížil pre HN riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva Ivan Poprocký.

Dostanú extra zaplatené

Preplnené čakárne u internistov by sa tak mohli preriediť. Vďaka tomu im zostane viac času na komplikovanejšie prípady – odhaduje prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Faktom však je, že všeobecní lekári doteraz nikdy predoperačné vyšetrenia nerobili.

Pásztor sa preto obáva, či budú pripravení a odhodlaní ich vykonávať. Rezort, ktorý zmeny pripravil, priznáva, že doktorov bude nutné dovzdelať. Postarať sa o tom má hlavná odborníčka ministerstva spolu s krajskými odborníkmi na seminároch. Navyše, obvoďáci budú môcť komplikovaných pacientov poslať k internistovi.

Dostanú extra platby

Všeobecní lekári, ktorí budú robiť komplexné predoperačné vyšetrenia, si zarobia viac peňazí. Budú ich mať zaplatené extra. Od tohto mesiaca si to už Všeobecná zdravotná poisťovňa dala aj do zmlúv. Koľko si tak budú môcť lekári privyrobiť, sa momentálne podľa hovorkyne poisťovne Evy Ravingerovej nedá vyhodnotiť.

HN sa pýtali aj súkromných zdravotných poisťovní, či budú rovnako zazmluvňovať všeobecných lekárov podľa nového odborného usmernenia. Štát im to sám nakázať nemôže. Dôvera jednoznačné stanovisko neposkytla. Uviedla, že podľa nich majú obvoďáci dnes dostatok kompetencií na liečbu. Union ZP, naopak, ich rozširovanie víta a vyšetrenia bude uhrádzať.

Podľa hovorkyne Judity Smatanovej treba brať do úvahy zručnosti a schopnosti jednotlivých všeobecných lekárov. „Nie každý má v súčasnosti zručnosti, ale napríklad aj ochotu podpísať sa pod predoperačné vyšetrenie.“ Podľa analytika INEKO Dušana Zachara je možné, že špecialisti budú chcieť mať diagnostiku a liečbu pod kontrolou a zodpovednosťou. „Navyše by mohli prísť aj o časť príjmov, ak by nevedeli ušetrený čas naplniť liečbou ďalších pacientov.“

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:50