StoryEditor

Kto odmieta migrantov, mal by prísť podľa Rakúska o dotácie. Fico: Nepodľahneme

31.08.2015, 12:45
Slovensko neakceptuje kritiku lídrov Západu, ktorí napádajú odmietanie migrantov. Rakúska ministerka by chcela týmto krajinám obmedziť finančnú pomoc.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová je za zvýšenie nátlaku na krajiny Európskej únie, ktoré nesúhlasia so spravodlivým rozdelením utečencov. Chcela by im obmedzila finančnú pomoc. Kritizovala tiež výstavbu plotu na maďarsko-srbskej hranici, píše portál iDNES.cz.

"Je potrebná zodpovednosť všetkých 28 členských štátov," zdôraznila ministerka. Myslí si, že je potrebné uvažovať o tom, či neobmedziť finančné prostriedky pre tieto nesolidárne krajiny. Jednou z možností je "redukovať požiadavky, pokiaľ nie je solidárna zodpovednosť," vyjadrila sa.

"Vysoký počet migrantov stavia EÚ pred existenčnú výzvu," povedala ďalej Miklová-Leitnerová. "Buď Európa na problémoch s utečencami stroskotá, alebo z neho únia vyjde posilnená - najmä vďaka spravodlivému rozdeleniu utečencov," dodala.

Kriticky vníma aj stavanie plotov, ako to urobilo Maďarsko na hraniciach so Srbskom v snahe zastaviť migračnú vlnu. "Spoliehať sa na to, že nejaký plot utečencov odradí, je ilúzia," prehlásila.

Rakúsko je jednou z krajín najviac postihnutým migračnou krízou. Tamojšie úrady z toho dôvodu spustili prísnejšie kontroly vozidiel, v ktorých by mohli byť do krajiny pašovaní ďalší vysídlenci. O tomto opatrení úrady informovali v nedeľu popoludní a Miklová-Leitnerová na pondelňajšej tlačovej konferencii oznámila, že sa vďaka tomuto opatreniu podarilo objaviť už okolo 200 utečencov a zadržať päť osôb zapojených do pašovania ľudí.

Vláda má "množstvo argumentov"

Slovensko nepodľahne a neakceptuje kritiku niektorých politických lídrov zo západnej Európy, ktorým sa nepáči prístup východoeurópskych štátov k problematike migrácie.

"Máme množstvo argumentov," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) po skončení dnešnej mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR, na ktorej sa zúčastnil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. Táto problematika má byť predmetom diskusie na septembrovej schôdzi NR SR.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius obvinil v nedeľu Maďarsko a ďalšie krajiny východnej Európy z uplatňovania "škandalóznej" politiky voči migrantom, ktorá je podľa neho v rozpore s európskymi hodnotami.

"Pokiaľ si nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta," dodal Fico s tým, že sa mu ťažko prijíma kritika od krajín, ktoré nesúhlasili so vstupom Bulharska a Rumunska do Schengenu.

Ekonomických migrantov je 95 percent

Na dnešnej Bezpečnostnej rade padlo rozhodnutie, že v stredu vláda schváli svoju pozíciu na ďalšie očakávané európske rokovania. "Vláda chce byť veľmi aktívna, pokiaľ ide o dobrovoľný príspevok. Sme pripravení spolupracovať na úrovni policajných zborov, pokiaľ ide o ochranu vnútorného schengenského priestoru. Chceme tlačiť na krajiny, ktoré majú vonkajšie schengenské hranice, aby si dôsledne plnili svoje povinnosti a neotvárali ich pre každého," prízvukoval Fico.

Koncom týždňa sa okrem toho k tejto téme uskutoční v Prahe summit premiérov Vyšehradskej štvorky. Zatiaľ sa hovorí o dvoch termínoch - buď o piatku, alebo nedeli. O tejto otázke dnes telefonicky hovoril šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák so svojimi rezortnými kolegami z Maďarska Péterom Szijjártóm a českým Lubomírom Zaorálkom.

Fico znova zopakoval, že vláda zásadne odmieta povinné kvóty prerozdeľovania migrantov. "Nikdy s nimi nebudem súhlasiť," prízvukoval s tým, že povinné kvóty nevedú k riešeniu tejto problematiky.

Pripomenul, že Slovensko je pripravené pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú ochranu života a zdravia svojich rodín. "Ale nebudeme asistovať pri tomto bláznovstve, kedy sa otvárajú dokorán ruky a je tu predstava, že prichýlime všetkých bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú ekonomickí migranti," zdôraznil. Podľa neho treba ekonomických migrantov vracať späť, odkiaľ pochádzajú. Myslí si, že je ich 95 percent.

Slovenský kabinet zároveň kladie dôraz na boj proti organizovanému zločinu. "Všetky kroky, ktoré teraz Európa robí, ho len podnecujú, aby ešte viac pokračoval v aktivitách v prevádzaní ľudí," dodal.

01 - Modified: 2007-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Emisie klesajú pomaly
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:54