StoryEditor

Každý piaty Slovák nevie, čo s počítačom

09.10.2013, 00:00
Každý piaty Slovák videl počítač na obrázku (má minimálnu skúsenosť s využívaním informačno-komunikačných technológií).

Každý piaty Slovák videl počítač akurát tak na obrázku (má minimálnu skúsenosť s využívaním informačno-komunikačných technológií). Vyplýva to z prieskumu zručnosti dospelých, ktorý včera zverejnila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Slovensko skončilo na predposlednom mieste – väčšia skupina ľudí bez skúsenosti s počítačom je už iba v Taliansku. „Slovensko malo a má pomerne vysokú nezamestnanosť, máme veľa ľudí, ktorí dlhodobo nepracujú, nechodia do školy, ani sa iným spôsobom nevzdelávajú, takže k technológiám nemajú prístup,“ hovorí o jednom z možných dôvodov bývalý minister školstva Eugen Jurzyca.

Druhým dôvodom je podľa neho slabšie financovanie školstva a vybavenie škôl v porovnaní s ostatnými krajinami. Na špičke rebríčka sa umiestnili krajiny severnej Európy.

Ťažko zamestnateľní

Problémy s ovládaním moderných technológií potvrdzujú aj personalisti. „Je to pomerne častý jav, stretávame sa s tým najmä u nie mladých kandidátov a na pozície mimo územia hlavného mesta,“ hovorí Jaroslava Marčičiaková, personálna manažérka Pivovarov Topvar. Hoci to vždy nemusí znamenať okamžitý koniec pracovného pohovoru, šance týchto uchádzačov o zamestnanie sú nižšie ako šance počítačovo gramotných ľudí. Pokiaľ si môže firma ušetriť výdavky na zaškolenie z práce s počítačom, určite to urobí. Počítačová negramotnosť je tiež prekážkou postupu na vyššie pozície.

Veľa počítačovo negramotných ľudí žije paradoxne aj v technologickej veľmoci – Južnej Kórei. „Kým starší dospelí sú všeobecne menej zdatní než mladší ľudia, veľkosť tohto rozdielu sa v jednotlivých krajinách značne líši,“ hovoria autori prieskumu. Vhodnou politikou v oblasti vzdelávanie je preto podľa nich možné ovplyvniť súvislosť medzi vekom a IT zručnosťami. „Mnohí starší ľudia sa prispôsobili dobe a vedia s počítačmi robiť lepšie ako niektorí absolventi stredných škôl,“ hovorí personálna konzultantka firmy Lugera & Maklér Andrea Hudecová s odkazom na 58-ročného muža, ktorý bez problémov zvládol pohovor cez Skype.

 

Dobrí v matematike

Prieskum priniesol aj pozitívnejšie zistenia. Slováci sú nadpriemerne dobrí v matematike a ľudia vo veku 55 až 65 rokov uspeli v prvej tretine rebríčka aj v schopnosti pracovať s textom. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj združuje 34 najrozvinutejších demokratických krajín sveta, z každej krajiny sa na prieskume zúčastnila vzroka najmenej päťtisíc ľudí vo veku 16 až 65 rokov. Celkovo v prieskume zručností obstáli najlepšie Fíni a Japonci.

01 - Modified: 2005-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Tour prvý dopingový prípad
01 - Modified: 2024-03-21 16:03:17 - Feat.: - Title: Hľadaného Slováka priviezli z Čiernej hory. Zneužíval pandemickú pomoc 02 - Modified: 2023-12-14 12:09:46 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok. Medzi najlepších na svete sa dostal aj slovenský fotograf 03 - Modified: 2023-08-16 19:05:14 - Feat.: - Title: Američania potrestali tri firmy spojené so Slovákom, podporujú obchod so zbraňami Pchjongjangu a Moskvy 04 - Modified: 2023-05-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Výročie maliara Jakuba Bogdana: Príbeh Slováka, ktorý maľoval pre kráľov a kráľovné 05 - Modified: 2023-04-22 17:52:56 - Feat.: - Title: Muža v Írsku zadržali a obvinili z vraždy 47-ročného Slováka, ktorý tam viac než 20 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:18