StoryEditor

Testy pre deviatakov zaskočili aj politickú elitu

13.03.2013, 23:00
Poslanci Národnej rady sú krátki na niektoré úlohy, ktoré včera museli vyriešiť deviataci.

Aj poslanci Národnej rady sú krátki na niektoré úlohy, ktoré včera museli vyriešiť deviataci základných škôl v rámci celonárodného testovania. Poslancom školského výboru z radov koalície aj opozície sme predložili jednu úlohu z matematiky, a jednu zo slovenčiny. Pavol Goga zo Smeru-SD netipol správne ani jednu odpoveď, Peter Osuský z SaS sa pomýlil pri otázke z materinského jazyka.

„Bol som trochu zaskočený, ale keby som mal viac času, určite by som to vyriešil správne,“ vyhlásil Goga. Pre úplnosť musíme dodať, že poslanci riešili obe úlohy v rýchlosti a na chodbe snemovne. Martin Poliačik (SaS) a Oľga Nachtmannová (Smer-SD) svoje vzdelanie obhájili – úlohy zodpovedali na sto percent.

 

Práve dobré výsledky z celonárodných testov sú pre deviatakov automatickou vstupenkou na strednú školu. Ak žiak získa v oboch predmetoch viac ako 90 percent správnych odpovedí, prijať ho musí každá stredná škola na Slovensku. Inak si školy môžu vybrať, či si nových žiakov vyberú podľa výsledkov testov, alebo si urobia vlastné prijímacie skúšky. Viac ako dvojhodinovú skúšku absolvovalo včera spolu vyše 42-tisíc deviatakov z 1 455 základných škôl na Slovensku.

 

Teta a strýko kúpili Katke lyže. Na cenu sa poskladali v pomere 3:2. Strýko prispel 60 eurami. Koľko eur stáli Katkine lyže – 100, 120, 150 alebo 180 eur? Práve túto matematickú úlohu sme predložili aj poslancom snemovne. Ak by ste očakávali, že všetci ľahko vypočítali správnu odpoveď – 150 eur, boli by ste ďaleko od pravdy. Poslanec Smeru Pavol Goga si tipol 180 eur, predseda SaS Richard Sulík označil energickým krúžkom možnosť sto eur.

Sporné zadanie
Kým v prvom prípade bola odpoveď jednoznačne nesprávna, pri druhom sa zháčili aj matematici. „Nie je to celkom jednoznačné zadanie, možno by pomohlo prvé dve vety spojiť, aby bolo jasnejšie poradie – strýko a teta,“ hovorí matematikárka Andrea Adamčíková zo Základnej školy na Borodáčovej ulici v Bratislave. Hoci deviataci by podľa nej mali byť naučení dodržať poradie z prvej vety aj v druhej, zadanie pripúšťa dve správne odpovede.

Za pravdu jej dáva aj poslankyňa Oľga Nachtmannová zo Smeru, ktorá tiež označila za správne obidve možnosti – 100 aj 150 eur. V prípade testu zo slovenčiny bola otázka, ktorú sme položili poslancom pomerne jednoznačná. Mali určiť, v ktorej vete sa nachádza sloveso v minulom čase a podmieňovacom spôsobe? Spomedzi štyroch ponúkaných možností bolo správne D a veta: A chladná rosa by sa ti bola vo vlasoch jagala.

Niektorí poslanci si však na test netrúfli, napríklad ďalší člen parlamentného výboru pre vzdelanie Dušan Galis (Smer-SD). „To by som si to učivo musel aspoň hodinku prejsť a osviežiť si ho,“ vyhlásil. Jozef Mikuš (SDKÚ-DS) označil testovanie za nedôstojné poslancov parlamentu.

Ľahšie testy
Tohtoročné deviatacke testy boli podľa mnohých žiakov aj učiteľov jednoduchšie ako vlani. „Cvičili sme na hodinách príklady z minuloročných testov, aj zo všetkých predchádzajúcich rokov, a myslím, že tento test bol najjednoduchší,“ hovorí deviatak Jaroslav Koys z cirkevnej školy sv. Vincenta de Paul v Bratislave.

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská to pripisuje prechodu na reformné učivo. „Musíme brať do úvahy, že súčasní deviataci sa od predchádzajúcich líšia z dôvodu iného rozsahu aj obsahu vyučovania,“ upozornila. Reforma vzdelávania, ktorú zaviedol exminister Ján Mikolaj v roku 2008 podľa nej vypustila z obsahu učiva napríklad goniometriu ostrého uhla, či funkcie.

Testovanie podľa Kanovskej prebehlo na všetkých školách podľa časového harmonogramu a bez organizačných problémov. Výsledky budú na jednotlivé školy doručené do konca marca 2013. 

Test z matematiky pre deviatakov, zdroj NÚCEM

Test zo slovenského jazyka a literatúry, zdroj: NÚCEM

01 - Modified: 2004-10-20 09:54:04 - Feat.: 0 - Title: Európa si pripravuje imámov pre svojich moslimov sama
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:56