StoryEditor

Fico ukázal 25 V. I. P. voličov

15.01.2014, 23:12
Premiér usporiadal obed s intelektuálmi, so športovcami a s umelcami. Typický predstaviteľ sociálnej demokracie chýbal.

Kamery, svetlá a desiatky novinárov. Robert Fico ako prezidentský kandidát usporiadal marketingovú novinku v podobe obeda so svojimi podporovateľmi. Kto by však čakal prevahu typických predstaviteľov sociálnej demokracie, bol by sklamaný. Predseda Smeru a vlády, ktorý nedávno hovoril o svojom kresťanskom detstve, sa tentoraz obklopil intelektuálmi a populárnymi osobnosťami. Medzi nimi bol šéf futbalového zväzu Ján Kováčik či paralympionik Ján Riapoš, režisér Juraj Jakubisko, historik Pavel Dvořák, ale aj podnikateľ Vladimír Soták.

„Sú to milionári, športovci, umelci, ale prepojenie na typického voliča Smeru chýba. Je zvláštne, že ako sociálnodemokratický politik dopredu postavil elitu bez toho, aby tam bol aspoň symbolicky aj bežný občan,“ hodnotí politológ Pavol Marchevský. Tento krok kampane preto považuje za nedomyslený. „Je toto vzorka jeho voličov? Nie je. Podprahovo to možno vnímať ako signál, že toto sú v jeho očiach najcennejší občania,“ dodáva analytik.

 

Skeptickí Slováci

Tím okolo Roberta Fica tentoraz prevzal model, ktorý sa osvedčil v USA. „Keď ste 20 rokov v politike, nemôžete obísť výtvarníkov, historikov ani športovcov. Vznikla myšlienka dať dohromady slovenské osobnosti, ktoré by boli pripravené podporiť moju kandidatúru a oni to urobili,“ argumentuje premiér. Odborník na reklamu a marketing Daniel Köppl však predpokladá, že v našich podmienkach táto stratégia nezaberie. „Slovenský spotrebiteľ je voči tomuto druhu reklamy skeptický.“ Veci podľa neho nepomôže ani fakt, že podporovateľmi Roberta Fica sa zrazu stali aj Kováčik či Riapoš, ktorí v posledných prezidentských voľbách stáli za Ivetou Radičovou.

 

Fico peniaze nežiada

„Tak, ako ma v roku 2008 oslovila najlepšia kandidátka pani Radičová a bol som ochotný to urobiť, urobil som to aj teraz,“ vysvetľuje svoj postoj šéf futbalového zväzu. Fica pozná od roku 2000 a komunikovali spolu, aj keď robil politický marketing pre jeho oponentov. „Aby osobnosť prinútila ľudí niečo urobiť, musí to byť uveriteľné. Ak však často mení značku, ktorú zastáva, väčšinou to nefunguje,“ pripomína Köppl. Marketingový expert Michal Ruttkay však vidí šancu Fica zaloviť takto aj v pravicovom tábore. Efekt, ktorý sa Fico snaží dosiahnuť je podľa neho jasný:„Ak títo ľudia dokázali zmeniť názor, tak sa nad tým zamyslím aj ja.“

Kováčik z veľkej časti financoval prezidentskú kampaň Radičovej. Robert Fico od neho ani od ďalších podporovateľov nedostane nič. Dôvod?„Radičová ma o to požiadala, Fico nie,“ tvrdí Kováčik. Priznáva však, že jeho pomoc premiérovi súvisí aj so štedrou podporou jeho vlády pre štadióny na celom Slovensku.

 

Svätopluk a kronika

Získať nádejného prezidenta pre svoje projekty však chcú viacerí včerajší hostia. „Pomohol vydať Kostnickú kroniku. Takých kroník je na Slovensku ešte niekoľko a bolo by dobré, keby som ho dokázal presvedčiť, že treba vydať ďalšiu,“ vysvetlil historik Dvořák. Už pred časom sa so šéfom Smeru rozprával aj niekdajší podporovateľ pravicovej ODS, režisér Juraj Jakubisko. Ten pripravuje film o Ficovej obľúbenej historickej postave – Svätoplukovi.

Toho neobišiel predseda vlády ani vo svojom včerajšom príhovore. Prezident, premiér a šéf parlamentu by podľa neho mali držať spolu, ako tri povestné Svätoplukove prúty. „Film vzniká v koprodukcii siedmich krajín, bolo by zlé, keby ho nepodporilo aj Slovensko. Podporu žiadam však od filmového fondu, nie od premiéra,“ zdôrazňuje Jakubisko. Predseda vlády za sympatiami svojich 21 hostí snahu o získanie výhod či dotácií nevidí. „Tieto osobnosti sú dostatočne suverénne na to, aby mohli povedať, že nemajú záujem,“ vyhlásil. Pozvanie medzi podporovateľov podľa neho neodmietol nikto.

01 - Modified: 2005-12-06 13:55:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko vyšle ďalších vojakov 02 - Modified: 2005-12-06 20:09:05 - Feat.: 0 - Title: Koalícia musela cúvnuť pred Palkom 03 - Modified: 2005-12-06 20:16:50 - Feat.: 0 - Title: Štát má plán ako zinkasovať Telecom
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:52