StoryEditor

Fico vs. Kiska. Pozrite si celú diskusiu prezidentských kandidátov

24.03.2014, 08:03
Autor:
redred
Prezidentský súboj medzi Robertom Ficom a Andrejom Kiskom sme sledovali online.

TOP momenty z diskusie:

Kiska: Chcem byť prezident, ktorý spája
Kiska sa tiež bráni. „Pán premiér o mne povedal, že som úžerník. A keď ma takto bude niekto očierňovať, potom je jasné, že podám trestné oznámenie,“ hovorí Kiska. Podľa neho to však smeruje k tomu, že sa to mení na osobné útoky voči jeho osobe. „Ja chcem vystupovať ako prezident, ktorý spája. Preto ponúkam víziu nezávislého kandidáta. Víziu kandidáta, ktorý v politike nikdy doteraz nebol.“

Debata o antikampani

Fico teraz vyzval Kisku, aby sa nesťažoval na antikampaň voči jeho osobe. „Pán Kiska, pozrite sa na mňa, čo je proti mne vedené. Čo je na sociálnych sieťach, čo robia ľudia z opozície. Ale ja tu nechcem ísť do sporu, ja len odpovedám, lebo pán Kiska na mňa podal trestné oznámenie.“ Podľa Fica však v súboji o prezidenta rozhodnú ľudia. „Ale ja nechcem byť prezidentom konfliktu ako vy,“ dodal Robert Fico.

Kiska súhlasil s premiérom

Prvýkrát v dnešnej debate Kiska s Ficom súhlasí. „Prijatie eura bolo pre nás obrovským plusom a súhlasím s premiérom, že priestor, ktorý nám niečo vytvára, tak aj my by sme mu mali pomáhať v rámci solidarity.“


Prezidentskí kandidáti Andrej Kiska (vľavo) a Robert Fico. Snímka: HN/Pavol Funtál

Fico hovorí o eure
Podľa premiéra už nie je vôla v Európskej únii robiť ďalšie záchranné mechanizmy ako euroval. „My sme nezachraňovali Grécko, ale euro. Som rád, že to bola moja vláda, ktorá dobre a ľahko zaviedla euro. Pre občanov sme urobili výhodný kurz. Bolo potrebné, aby sme sa v rámci solidarity podielali na záchrane eura. Ale nielen my, aj ostatné krajiny majú problém s ďalšími záchrannými mechanizmami," hovorí premiér.

Ako sa rieši nezamestnanosť mladých

"Máme päť bodov, ktorých, keď sa spýtate živnostíkov, tak sú veľký problém. Ďalej máme zlý študentský systém, ktorý nám posiela ľudí na úrad práce. Máme vysoké školy, ktoré nám produkujú ľudí na úrad práce, na druhej strane máme pracovné miesta, ale chýbajú nám na ne ľudia," kritizoval Kiska premiéra.

Ten na slová svojho konkurenta reagoval. „Ak máme riešiť problém nezamestnanosti mladých, tak najprv potrebujeme zdroje. Ja si myslím, že jediná cesta je využiť európske zdroje, ktoré máme k dispozícii. Získali sme 75 miliónov eur, ktoré sme ponúkli malým a stredným firmám. Okamžite sa po nich zaprášilo. Najväčší problém mladých ľudí je, že si nevedia nájsť prácu bez praxe. V rokoch 2014 a 2015 ideme použiť ďalších 200 miliónov eur na viaceré programy," vyhlásil premiér.

Ukrajina musí urobiť tvrdé opatrenia, vyhlásil premiér

Premiér očakáva, Ukrajina tak ako voči Ruskej federácii, tak aj voči Európskej únii bude mať dlhy. „Jasne som povedal aj na zasadnutí európskej rady: Zabudnite nato, že zo slovenského štátneho rozpočtu my budeme riešiť vnútorné problémy Ukrajiny. Ak Ukrajina chce ísť do vnútra tak bude prijatá, ale bude musieť urobiť tvrdé opatrenia ako ozdravenie verejných financií, či reformy,“ skonštatoval Fico.

Kiska útočí na Ficovu kampaň

„Vašu kampaň vám zaplatila vaša politická strana. Všetky megapodujatia vám platí politická strana a vy sa chcete postaviť pred ľudí a hovoríte, že budete hájiť ich záujmy?  Hovorme o prezidentu ako človeku, ktorý tam ide kvôli ľuďom,“ tvrdí Kiska.

Kiska spochybňuje kroky Ficovej vlády

Andrej Kiska spochybnil kroky Ficovej vlády pre podnikateľov. "Poškodzujete podnikateľské prostredie,". Fico reagoval: Nestavajte sa do pozície nejakého ľudohospodárcu."

Kiska: Ak bude treba, pôjdem proti vláde

Andrej Kiska reaguje na premiéra. "Som presvedčený o tom, že prezident musí stáť za ľuďmi, a pokiaľ vláda robí veci, ktoré ubližujú ľuďom, tak ja ako prezident budem stáť za ľuďmi.“

Fico útočí na protikandidáta

Premiér Robert Fico hovorí, že Kiska chce ísť ako prezident do konfliktu s vládou. „Môj motív je však opačný. Kiska chce robiť zle, chce byť vyslovene opozičný prezident vo vláde. Lenže ja mám skúsenosti, mám podporu aj od viacerých prezidentov a úloha prezidenta nemá byť robiť zle,“ povedal premiér.

Sú to klebety, vyhlásil Fico

Robert Fico na otázku, či po tom, ako prehrá prezidentské voľby, odíde z politiky, nereagoval konkrétne. "Sú to klebety, keď budem chcem informovať verejnosť, tak to urobím sám.“ tvrdí premiér.

Hospodárske noviny organizovali prezidentskú Arénu Daga Daniša v spolupráci s portálom Aktuality.sk.

ANKETAKto vás v diskusii presvedčil viac? Robert Fico 176 (14%) Andrej Kiska 1050 (86%) Hlasovalo 1226 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2006-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločne pri tvorbe odpadovej legislatívy
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:08