StoryEditor

Za peniaze pre študentov kúpili obrazy

26.07.2013, 00:00
Mali to byť peniaze na pôžičky pre študentov a pedagógov. No smerovali na nákup obrazov.

Bývalé vedenie Fondu pre podporu vzdelávania takýmto spôsobom použilo 22-tisíc eur na vyzdobenie svojho sídla v centre Bratislavy. Originály nakúpil dlhoročný riaditeľ fondu Ľubomír Zburín. „Išlo o investíciu do umenia, ktorou sa zhodnotil majetok fondu,“ tvrdí. Aj toto bolo však podľa bývalého predsedu rady fondu Petra Goliáša jedným z dôvodov, prečo Zburína odvolali. Nákup umenia za peniaze určené na pôžičky pre študentov je podľa odborníka na štátnu správu Ľubomíra Plaia neprijateľný. „Za podmienok, v akých žijú študenti, by som týmto spôsobom nepostupoval a asi by som ťažko prijímal akékoľvek vysvetlenie,“ povedal HN. Hospodárenie bývalého vedenia fondu vyšetruje polícia. Fond obrazy predávať neplánuje.

Dvojpodlažnú budovu fondu v centre mesta zdobí spolu 43 umeleckých diel. Na porovnanie – celé ministerstvo školstva má v majetku 72 obrazov za necelých 14-tisíc eur. Poltucet malieb dodala fondu mladá absolventka pražskej umeleckopriemyselnej školy Silvia Mišovič. „Na Slovensku sa veľmi nedbá na to, aby pracovné prostredie bolo občerstvujúce, málokde sa pri dnešnej modernej výstavbe dodržiava, aby bolo v každom priestore zakomponované nejaké umenie. Aj preto som bola rada, že ma oslovili a že bol vyčlenený rozpočet na to, aby sa priestor doplnil aj umeleckými dielami,“ hovorí Mišovič. Kolekcia obrazov na tému francúzskeho prístavu Marseille bola jednou z jej prvých zákaziek. Fond za jej diela zaplatil od 770 do 1 184 eur, spolu 6 180 eur.

Vystavoval u prezidenta
Šéf aukčnej spoločnosti Darte Jaroslav Krajňák by jeden z jej obrazov nasadil do aukcie za cenu maximálne 450 eur. „Konečná cena by sa ukázala po dražbe – ako reálna ponuka trhu,“ dodal Krajňák. „Myslím si, že ich hodnota odvtedy stúpla, aj tým, že som umelec, ktorý sa presadil, aj tým, že vystavujem a získala som aj ocenenie v Taliansku,“ hovorí Mišovič. Druhú časť tejto kolekcie nedávno vystavoval Francúzsky inštitút v Bratislave.

Ďalší umelec – akademický maliar Vladimír Droppa – z fondu získal vyše desaťtisíc eur. Vlani jeho výstavu v Prezidentskom paláci uviedla hlava štátu Ivan Gašparovič slovami: „Tu vystavujú vždy umelci, ktorí si zaslúžia pozornosť“. Jeho diela sú momentálne v aukčnej spoločnosti SOGA nasadené za 50 až 830 eur, fond ich nakúpil za 281 až 929 eur. „Obrazy ostanú v majetku fondu, a teda aj vystavené v jeho priestoroch,“ uviedol súčasný riaditeľ fondu Pavol Kučmáš.

Zemetrasenie vo fonde
Riaditeľa Zburína odvolali kontrolné orgány v októbri 2011. Okrem obrazov bolo dôvodom aj to, že bývalým členom orgánov vyplácal odmeny, hoci išlo o čestné funkcie. Za sedem rokov tak fond prišiel zhruba o 230-tisíc eur. Samotný Zburín zarábal vo fonde aj s odmenami v prepočte 2 200 až sedemtisíc eur mesačne. Fond vznikol v roku 1995. Prvotný kapitál na pôžičky, 23 miliónov eur, získal z privatizácie od Fondu národného majetku. Dnes hospodári s majetkom 25 miliónov eur a poskytuje výhodne úročené úvery pre pedagógov a vysokoškolských študentov. Vlani získalo pôžičku zhruba päťdesiat učiteľov a tritisíc študentov.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko: Nedajte sa ničím prekvapiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:53