StoryEditor

Vydierajú nás, tvrdia súkromné poisťovne

28.06.2013, 00:00
Štátna zdravotná poisťovňa ponúka nemocniciam vyššie platby za ukončené hospitalizácie.

Háčik je v tom, že tak musia spraviť aj zvyšné súkromné poisťovne. Tie to vnímajú ako vydieranie.

Od budúceho mesiaca chce Všeobecná zdravotná podporiť vyššími platbami hlavne lôžkovú zdravotnú starostlivosť. Pri hospitalizácii na oddelení ARO dlhšej ako 10 dní núka nemocniciam 30-percentný bonusový príplatok. Viac chce platiť aj na jednotky intenzívnej starostlivosti. Sumy sa môžu ešte k 1. októbru zvýšiť.

Rovnosť vo všetkom?
„Podmienili sme to však tým, že musia aj iné zdravotné poisťovne pristúpiť k zvýšeniu cien,“ povedal riaditeľ poisťovne Marcel Forai. Argumentuje, že ak sa nikto nediví, že v lekárni platí rovnaké ceny za lieky, nemal by sa ani diviť, že chcú rovnaké ceny za rovnaké výkony.

Dôvera od júla zmluvy meniť neplánuje. Hovorca Branislav Cehlárik doplnil, že ponuku vyšších cien nikdy nepodmieňovali „nepriamym vydieraním“ iných poisťovní. „Nepovažujeme za správne, ak ktorákoľvek zdravotná poisťovňa nedefinuje svoje ceny jasne, ale naviaže ich na ceny konkurencie.“

Union už bola donútená platby nemocniciam zvýšiť. Hrozili jej totiž, že s ňou nebudú viac spolupracovať. Nakoniec sa dohodli, že za výkony im bude platiť o euro viac ako štátna poisťovňa. „Analyzujeme konanie VšZP,“ dodala hovorkyňa Veronika Hauswaldová.

Zneužívajú postavenie
Nemocnice ponuku štátnej poisťovne prijali. Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger však na margo platieb od poisťovne povedal, že aj po zvýšení sú to stále umelé ceny, ktoré nezodpovedajú realite. „Pokiaľ nebudú stanovené ceny ministerstvom zdravotníctva, je to stále o ničom.“

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara postup štátnej poisťovne pripomína zneužitie dominantného postavenia. Má byť navyše nezmyslom, aby mali nemocnice dohodnuté rovnaké ceny so všetkými poisťovňami. „Jednak sa môžu líšiť v kvalite a výkonnosti, jednak napríklad VšZP získava z verejného zdravotného poistenia viac peňazí na jedného poistenca, keďže má nákladnejší poistný kmeň. Tým pádom však musí platiť za jedného pacienta i viac peňazí ako poisťovňa s menej chorľavým kmeňom,“ dodal Zachar.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:33