StoryEditor

Štátna poisťovňa si chce zlepšiť imidž

23.07.2013, 00:00
Pacienti, ktorí odmietnu ísť k operatérovi vybranému zdravotnou poisťovňou, by mali byť na samostatnej čakacej listine.

Toto sa snaží pretlačiť Všeobecná zdravotná poisťovňa do novely vyhlášky. Dlhé čakačky jej totiž už roky kazia imidž.

Kým v prípade súkromných poisťovní aktuálne na zákrok čaká 2 838 klientov, v prípade štátnej poisťovne je to až 7 656. Podľa riaditeľa Všeobecnej zdravotnej Marcela Foraia by však značná časť z ich mohla byť už odoperovaná. „Len na operácie očí máme v troch zariadeniach 2 700 čakateľov kvôli tomu, že chcú byť operovaní konkrétnym lekárom.“

Poisťovňa o zmenách už začala rokovať s ministerstvom zdravotníctva. To sa k podobe návrhu nateraz nechce vyjadrovať.

Pomôže kampani
Súkromným poisťovniam sa nápad nepozdáva. Podľa Dôvery cesta k skráteniu čakačiek vedie skôr cez ich transparentné vedenie, ako cez zavádzanie ďalších, paralelných. „Čo je pre čakacie listiny podstatné, je ich transparentnosť a vedenie na všetky plánované zákroky, ktoré sa u nás vykonávajú. V súčasnosti sa tvoria len na zopár diagnóz a len pre pacientov, ktorí čakajú dlhšie ako tri mesiace,“ dodala hovorkyňa Monika Šimunová s tým, že Dôvera ako jediná vedie poradovníky pre všetkých pacientov a na všetky diagnózy.

Podľa Unionu je viac ako zmena systému podstatné, aby bol poistenec ošetrený v čo najkratšom čase a aby sa sledovalo, či poisťovňa aj takto manažuje čakacie listiny.

Motívom zmeny je podľa Foraia, aby si ľudia uvedomili, prečo majú dlhšie čakacie listiny ako konkurenčné poisťovne. Tie to totiž radi zneužívajú pri prepoisťovacej kampani. Jedným z motívov sa stali aj pre aktuálnu televíznu reklamu Unionu.

Storno prihlášok
Koľko za ňu zaplatili, neprezradila. Vyčísliť náklady na kampaň odmietla aj Dôvera. Všeobecnú zdravotnú by tento rok mala vyjsť na 580-tisíc eur. Vlani minula 450-tisíc.

Novinkou v rámci tohtoročného prepoisťovania bude, že poistenec bude môcť stornovať svoju prihlášku bez udania dôvodu do septembra nasledujúceho roka. Doteraz ju bolo možné zrušiť, iba ak bol obeťou nekalého náboru. Šimunová upozorňuje, že zmena prichádza v čase, keď vláda hovorí o vzniku jednej poisťovne. „Na jednej strane dáva poistencom možnosť viacnásobnej voľby, na druhej strane ich zneisťuje vyhláseniami o zániku pluralitného systému poistenia. V tomto kontexte to hodnotíme ako nekonzistentné.“

Union to zase považuje za neštandardné. „Ide o nástroj, ktorý môže byť v rámci konkurenčného prostredia zdravotných poisťovní zneužívaný,“ dodala hovorkyňa Judita Smatanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:06