StoryEditor

Sulíkovci kritizujú opozíciu: Nepomáhajte Ficovi k absolútnej moci

12.10.2015, 16:40
Autor:
TASRTASR

Opozícia by nemala pomáhať Robertovi Ficovi (Smer-SD) k absolútnej moci. Tvrdí to SaS, ktorá ponúkla stranám KDH, Most-Híd, Sieť a zoskupeniu OĽaNO-NOVA Deklaráciu o zodpovednosti za Slovensko. V nej sa mali strany zaviazať, že ak bude možnosť po voľbách vytvoriť reformnú vládu, nepôjdu so Smerom-SD.

KDH a Most-Híd deklaráciu nepodpíšu, Sieť sa ešte jasne nevyjadrila. OĽaNO-NOVA by ju podpísať mali. Liberáli sú prekvapení z ich reakcie. „S veľkým prekvapením vnímame neochotu opozičných strán prihlásiť sa k Deklarácii zodpovednosti za Slovensko. K dokumentu, ktorý má občanom, voličom pravice, vyslať jasný signál o súdržnosti reformných síl a povzbudiť ich k masívnej účasti vo voľbách," reagovala SaS.

Výmena vlády? nevyhnutná podmienka, tvrdí SaS

Výmenu vlády Smeru-SD po budúcoročných parlamentných voľbách považuje strana za nevyhnutnú podmienku, aby sa krajina vymanila z úpadku. "Ten sa prejavuje v korupcii, ktorá rozožiera verejný život a deprimuje spoločnosť, či v podobe zdevastovaného podnikateľského prostredia, ktoré vytvára nové pracovné miesta len s pomocou vysokých štátnych dotácií," tvrdí predseda SaS Richard Sulík a jeho podpredsedovia Ľubomír Galko, Jana Kiššová a Jozef Mihál.

Konanie pravicových partnerov považujú za pokusy vyťahovať staré spory, skresľovať fakty a vyvolávať u voličov falošné očakávania. "Myslíme si, že je za tým viac, ako zlý úsudok či osobné antipatie. Myslíme si, že tie opozičné strany, ktoré tak vehementne bojujú proti Deklarácii zodpovednosti za Slovensko, úplne vážne kalkulujú po budúcoročných voľbách s tým, že vstúpia do vlády so Smerom-SD," uviedli predstavitelia SaS.

Situácia sa opakuje

Kolegom v KDH, Moste-Híd a Sieti pripomínajú, že obdobná situácia panovala pred voľbami v roku 2012, a potom Smer-SD získal absolútnu väčšinu a nepotreboval k vláde nikoho. "Výsledkom je dnešný marazmus. Mali by sme sa preto poučiť a voči voličom byť fér. My v SaS sa o to snažíme. Chceme urobiť všetko pre to, aby Slovensko malo dobrú vládu," uzavrela SaS.

KDH v reakcii na ponúknutú deklaráciu uviedlo, že nebude na výzvu SaS reagovať. Pripomenulo, že práve táto strana je zodpovedná za pád vlády Ivety Radičovej a návrat Ficovho kabinetu. KDH tvrdí, že nechce Smer-SD dopĺňať, ale byť súčasťou alternatívy. Most-Híd trvá na tom, že alternatívu voči vláde Smeru-SD by mali tvoriť strany Most-Híd, Sieť a KDH.

Pripomína, že má vlastný program a nepovažuje za potrebné podpisovať nejaké spoločné programové dokumenty v rámci opozície. Sieť odkázala, že na stranícku aktivitu liberálov v primeranom čase odpovie.

01 - Modified: 2007-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: RBS je blízko k prevzatiu ABN Amro
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:16