StoryEditor

Traja župani v platoch preskočili premiéra

17.10.2013, 00:00
Až traja župani zarábajú viac, než najmocnejší muž v štáte, premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

Župani Vladimír Maňka, Juraj Blanár (obaja Smer-SD) a šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo to dokázali vďaka tomu, že okrem šéfovania župe stíhajú aj sedieť v národnom či európskom parlamente. Podľa majetkových priznaní minulý rok najviac zarobil Maňka – jeho 78740 eur predstavuje takmer dvojnásobok minuloročného Ficovho príjmu. Politický analytik Ján Baránek z agentúry Polis súbeh dvoch volených funkcií kritizuje.

Vzácna zhoda

„Mali by robiť jednu vec a to poriadne. Pri poslancoch v slovenskom parlamente by som to ako-tak dokázal prijať, ale riadiť župu zo Štrasburgu je nemysliteľné,“ povedal pre HN. Narážal tak na Maňku, ktorý je banskobystrickým županom a zároveň europoslancom. „Nie je to problém, ak ste obklopení odborníkmi a nie politickými nominantmi, na ktorých sa môžem spoľahnúť vo všetkých odborných veciach,“ reaguje Maňka.

Hoci Frešo sa s politikmi zo Smeru-SD zhodne v máločom, tentoraz svorne tvrdia, že pôsobenie na dvoch stoličkách zvládajú. Šéf SDKÚ-DS sa obhajuje aj tým, že parlament a župa sú v Bratislave, takže presuny mu trvajú len niekoľko minút.

Maňka, Blanár aj Frešo chcú svoje pozície obhájiť aj v blížiacich sa novembrových krajských voľbách. Všetci traja vravia, že si nechávajú len jeden plat. Keďže poslaneckého

platu sa nedá zrieknuť, Blanár si z neho spravil akýsi sociálny fond. „Z platu poslanca pomáha ľuďom, ktorí ho potrebujú a podporuje zmysluplné projekty pre sociálne odkázaných a mladé športové talenty zo sociálne odkázaných rodí,“ napísala Blanárova krajská hovorkyňa Hana Danová. Maňka sa pre zmenu župného platu zriekol a vraví, že tak kraju ušetril 200-tisíc eur, ktoré sa mohli použiť na spolufinancovanie eurofondov. „Navyše si sám hradím náklady na prácu župana, napríklad telefón či služobné cesty.“

Frešo zasa tvrdí, že poslanecký plat posúva tímu, ktorý mu pripravuje podklady k zákonom.

 

Mikuš sa „neobnažuje“

Hoci je krátko pred voľbami, občania sa nedozvedia platy všetkých županov. Trnavský kraj nezverejňuje majetkové priznania, hoci im to prikazuje zákon. O príjme Pavla Sedláčke sme sa tak dozvedeli len vďaka tomu, že ho zverejnil šéf parlamentného výboru pre konflikt záujmov Miroslav Beblavý.

Koľko si mimo funkcie župana v Trnave zarobil Tibor Mikuš, môžeme len hádať. Jeho majetkové priznanie síce visí na webe trnavského kraja, neobsahuje však príjmy. Mikuš hovorí, že zákon neporušuje. „Zverejňujem to, čo podľa zákona musím. Nebudem sa obnažovať,“ reagoval na otázky HN. Všetci krajskí šéfovia majú podľa zákona rovnaký plat, v súčasnosti je to vrátane diét 3348 eur.

01 - Modified: 2016-05-22 11:43:47 - Feat.: - Title: Ficov koniec po predsedníctve Únie? Kaliňák to vehementne odmieta 02 - Modified: 2016-02-15 18:09:17 - Feat.: - Title: Fico: Bezpečnosť v Európe je ohrozená. Niektorým krajinám únie to nedochádza 03 - Modified: 2016-02-15 17:51:26 - Feat.: - Title: Polícia vypočuje Fica. Chce vedieť, ako získal dokumenty o Matovičovi 04 - Modified: 2016-02-15 12:56:44 - Feat.: - Title: Fico ukázal daňovú prognózu. Slovensku sa výnimočne darí, chválil sa 05 - Modified: 2016-02-14 11:32:25 - Feat.: - Title: Bugárov odkaz: Najhoršia vláda by bola Smer so SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:45