StoryEditor

Penta chce za Dôveru aspoň 400 miliónov

09.05.2013, 00:00
HN sa podarilo zistiť, že finančná skupina je ochotná vzdať sa zdravotnej poisťovne.

Penta mení postoj k odpredaju zdravotnej poisťovne Dôvera. Vláda Roberta Fica, ktorá zavádza len jednu štátnu poisťovňu, by ju mohla dostať za 400 až 450 miliónov eur a vyhla by sa tak vyvlastneniu. Sumu, za akú by boli finančníci ochotní predať Dôveru, prezradil HN dobre informovaný zdroj z prostredia spoločnosti.

„Vysnívané peniaze“
Minister financií Peter Kažimír odmietol komentovať, či bude ochota toľko zaplatiť. „V žiadnom prípade sa nebudem vyjadrovať k vysnívaným čiastkam niekoho. Toto má byť predmetom znaleckých posudkov.“ Tie však stále nie sú známe, pretože výber audítora, ktorý má určiť hodnotu poisťovní, mešká. Doteraz nikto nevidel ani transformačný zákon zavádzajúci unitárny systém v roku 2014.

„Zákon by mal obsahovať spravodlivú metódu na určenie primeranej náhrady pre prípad vyvlastnenia. Existencia verejného záujmu musí byť dostatočne preukázaná,“ povedal Andrej Lenotiev z TaylorWessing e|n|w|c o rizikách vyvlastnenia.

Kto to zaplatí
Otázne je aj to, kde štát vezme peniaze na kúpu poisťovní. Nie je totiž isté, či sa vzdá podielov v Slovak Telekome. „Ak by bol predaj pre Slovensko nevýhodný, svoje podiely by si ponechalo, a dohodli by sme novú dividendovú politiku,“ avizoval hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Analytik Dušan Zachar z  INEKO nechcel povedať, či je cena za poisťovňu Penty adekvátna. Pripomenul len, že za 400 miliónov eur by sa mohlo postaviť 13 nových nemocníc.

Partner Penty Eduard Maták sa k spomínanej predajnej cene Dôvery nechcel vyjadriť. „Vzhľadom na citlivosť informácií to nebudem komentovať,“ povedal HN.

Achmea, ktorá vlastní druhú súkromnú poisťovňu Union, s Pentou o spoločnom postupe proti plánom slovenskej vlády nerokuje. Ako povedal hovorca holandskej spoločnosti Bert Rensen, podľa nich je „správne pre každú spoločnosť sledovať svoje vlastné ihrisko“. Achmea navyše podľa neho nemá cenu, za ktorú by bola ochotná sa zo slovenského trhu stiahnuť. „Zostávame na Slovensku. Union nie je na predaj. Veríme, že na slovenskom trhu existuje priestor pre ďalšie zdravotné poisťovne,“ odôvodnil Rensen. Zdravá konkurencia je podľa neho prínosom pre kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Plány vlády zabrzdené
Proti úsiliu vlády zaviesť unitárny systém poistenia sa Achmea ohradila ešte vo februári, keď iniciovala novú arbitráž. Tá by im mala potvrdiť, že plánované vyvlastnenie Unionu by bolo v rozpore so zmluvou o ochrane investícií medzi Slovenskou republikou a Holandskom. „V prípade úspechu by existoval tlak na štát, že ak aj napriek tomu poisťovne vyvlastní, bude zákonite musieť platiť náhradu škody,“ povedal Leontiev. Ako dodal, šance Achmey uspieť sa v kontexte predchádzajúcej vyhranej arbitráže v súvislosti so zákazom zisku zvyšujú. Slovenská vláda odmietla zaplatiť Achmei odškodné 22 miliónov eur a proti rozhodnutiu arbitrážneho tribunálu sa odvolala.

Podľa informácií HN by sa mala nová arbitráž začať už čoskoro. Všetci arbitri už boli vybraní. Hlavným rozhodcom v spore bude Laurent Lévy.

Ďalšie riziká
Aj keby vláda ignorovala prebiehajúcu arbitráž či vôľu majiteľov poisťovní, stále nie je isté, že už o rok bude unitárny systém poistenia. „Aj v prípade vyvlastnenia musí proti rozhodnutiu štátneho orgánu existovať opravný prostriedok, o ktorom v konečnom dôsledku rozhodne súd. Preto môže trvať aj niekoľko rokov, kým štát získa právoplatné a vykonateľné rozhodnutie o vyvlastnení,“ vysvetlil Leontiev.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská si však verí a tvrdí, že aj keď už teraz je určitý časový sklz oproti pôvodným plánom, konečné lehoty platia. Kedy vyberú audítora na ocenenie poisťovní a predložia transformačný zákon, ktorý už mal od tohto mesiaca platiť, však stále nespresnila. „Z hľadiska benefitu pre občanov a verejného záujmu nie je rozdiel, či jedna poisťovňa bude 1. júla alebo 1. augusta 2014. Podstatné je, aby to bolo urobené dobre, v súlade so zákonom a čo najlacnejšie,“ odpovedala Zvolenská na otázku, či sa unitárny systém zavedie tak, ako sa plánovalo.

Najdôležitejší transformačný zákon je momentálne na stole ministerstva financií. To si k nemu dalo urobiť aj právne posudky o jeho ústavnosti. „Je pravdou, že sme sa s ministerstvo zdravotníctva zdržali pri vzájomnom pripomienkovaní o ústavnosti a minimalizovaní všetkých možných problémov, ktoré takýto proces môže so sebou priniesť,“ povedal Kažimír. Čo pripomienkovali, odmietol konkretizovať.

01 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S Enelom chcú rokovať o týždeň dlhšie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:42