StoryEditor

Župan Blanár chystá obchod na poslednú chvíľu

14.10.2013, 00:03
Žilinský kraj chce uzavrieť zmluvu s podnikateľom, ktorý sa živí skupovaním pohľadávok v zdravotníctve.

Lekárne v nemocniciach Žilinského kraja majú dostať do prenájmu dve súkromné spoločnosti Endured a Abondes. Prvá chce priestory v poliklinike v Liptovskom Hrádku, druhá v Dolnom Kubíne. Zmluva má platiť päť rokov, obe spoločnosti dohromady zaplatia 352-tisíc eur. Aspoň taká je predstava župana a poslanca Smeru-SD Juraja Blanára, ktorý návrh opätovne predkladá zastupiteľstvu.

Háčik je v tom, že kontrakty majú platiť až od roku 2017 a 2018. Župné voľby sú pritom o pár týždňov a Blanára na svojom poste potvrdiť nemusia. Poslanci budú o návrhu rozhodovať na poslednú chvíľu pred voľbami – 5. novembra. „Rozhodne nie je bežné, aby sa uzatvárala nájomná zmluva niekoľko rokov ešte pred začiatkom jej účinnosti,“ komentovala advokátka Jana Martinková.

 

Odpustia istinu

Obe spoločnosti spája český konateľ David Gottvald. Ako povedal HN, živí sa skupovaním pohľadávok v zdravotníctve. Od každej polikliniky odkúpil istinu za 50-tisíc eur. Ak sa podarí podpísať nájomné zmluvy na lekárne, dlhy aj s úrokmi z omeškania im odpustí. „Takýto návrh považujeme za korektný a predložili sme ho s cieľom umožniť dlžníkovi zbaviť sa svojich záväzkov bez finančného dosahu na výdavkovú stránku rozpočtu nemocnice,“ uviedol Gottvald. Od koho odkúpil istinu, kvôli obchodnému tajomstvu nechcel povedať.

Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja Hany Danovej návrh na uzatvorenie zmlúv o budúcich zmluvách nijako nesúvisí s blížiacimi sa župnými voľbami. „Pristúpili sme k ponúknutej možnosti z dôvodu zníženia záväzkov po lehote splatnosti, keďže naše nemocnice neboli v roku 2011 oddlžené, tak ako nemocnice štátne,“ uviedla ako dôvod. Spojili sme sa aj so samotným Blanárom, nepovedal viac.

Prvý pokus neúspešný

O prenájme lekární už poslanci raz rozhodovali – v septembri. Opozícia nesúhlasila, návrh bol zamietnutý. Poslancom sa nepáčilo práve to, že sa uzatvára kontrakt dopredu. „Považujem za neštandardné takto krátko pred voľbami uzatvárať zmluvy, ktoré majú platiť až o niekoľko rokov,“ nemení svoj názor ani teraz miestny poslanec za SDKÚ-DS Imrich Žigo.

„Nerozumiem ich postoju. Tak či tak tam niekto nájom bude mať. Nemocnica by sa takto aspoň zbavila dlhu,“ oponuje riaditeľ dolnooravského zariadenia Jozef Mintál.

 

Ak zlyhá rokovanie, bude súd

Ak na zastupiteľstve návrh opäť neprejde, budú sa podľa Gottvalda snažiť dohodnúť s nemocnicou na mimosúdnom vyrovnaní. „K vymáhaniu dlhu súdnou cestou pristupujeme až v prípadoch, keď zlyhajú rokovania s druhou stranou a dosiahnutie dohody je nereálne,“ dodal.

O konkrétnych podmienkach nájmu podľa Danovej zastupiteľstvo ešte nerokovalo, no dodala, že ustanovenia o vypovedaní zmluvy sú štandardnou súčasťou každej nájomnej zmluvy. Advokátka na to hovorí, že pokiaľ si budú lekárne plniť všetky povinnosti, bude pre nemocnicu nemožné od zmluvy odstúpiť. „Podmienky odstúpenia nad rámec zákona závisia od obsahu zmluvy, takže sa nedá vylúčiť, že za určitých okolností nemôžu byť pre jednu zo strán menej výhodné,“ dodala Martinková.

 

Ďalšie obchody

Zmluvy o budúcom prenájme lekární nie sú jediné, ktoré predkladal žilinský župan. Juraj Blanár koncom vlaňajška navrhol a miestni poslanci schválili aj predaj polikliník v Turčianskych Tepliciach, Martine a Liptovskom Mikuláši. Do rúk ich dostali Pharmacy – RV z Prešova a Kolldent, s. r. o., za polovicu ich hodnoty. Kraj mal predajom troch zariadení získať 1,158 milióna eur, čo je menej ako hodnota liptovskomikulášskej polikliniky. Od roku 2003 do nich investoval takmer 1,7 milióna eur.

Krátko pred voľbami sa plánoval aj predaj polikliník v Bytči, Kysuckom Novom Meste, Turzovke a v Liptovskom Hrádku. „Nedošlo k dohode, lebo potenciálni kupujúci, doterajší poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, žiadali výrazné zníženie kúpnej ceny,“ povedala hovorkyňa Danová. Podľa riaditeľa Transparency International Slovakia Gabriela Šípoša by župy mali podobné nákupy, ak nie sú neodkladné, nechať na budúce vedenie. Zákonné riešenie, ako zabrániť takýmto prípadom, by nehľadal. Treba podľa neho skôr dozor opozície či médií. „Snáď voliči potom skôr ocenia tých, ktorí takéto zmluvy nepodpisujú. Ale áno, nízky záujem voličov naozaj umožňuje aj viac korupcie, županovi stačí, aby ich volila úzka skupina priaznivcov,“ mieni Šípoš.

Kto je Juraj Blanár

Žilinskú župu vedie od roku 2006, t. j. už dve volebné obdobia. V súčasnosti je zároveň poslancom NR SR za Smer-SD. Pred vstupom do politiky pracoval na viacerých riadiacich pozíciách žilinského Váhostavu. Na župana kandiduje aj do tretice – v novembrových voľbách ho podporuje Smer, SNS a Strana zelených.

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česko najhorším nováčikom
01 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 02 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 03 - Modified: 2023-12-12 09:46:26 - Feat.: - Title: Prerod z montážnej dielne na „trendsettera“. Náš sused zažíva rozmach a jeho firmy sa obzerajú aj po Slovensku 04 - Modified: 2023-11-30 06:38:42 - Feat.: - Title: Na otvorené obchody sedem dní v týždni sme si už zvykli. Podľa navrhovanej novely sa to má zmeniť 05 - Modified: 2023-11-29 15:20:02 - Feat.: - Title: Aj vám všade vyskakuje reklama na čínsky obchod Temu? Slovenský online marketér varuje, že môže byť poriadne škodlivý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:21