StoryEditor

Koalície nevie, koľko jej treba hlasov

16.08.2011, 00:00
Premiérka Iveta Radičová naďalej hľadá podporu pre zvýšenie gréckej pôžičky a zmeny v eurovale. Znenie návrhov však v rukách stále nemá.

Právnici preto nevedia, či na ich schválenie stačí 76 alebo 90 hlasov slovenských poslancov. Podporu premiérke prisľúbilo zatiaľ iba 53 zákonodarcov.

Opozícia volá po ústavnej väčšine
Poslanci majú po prázdninách rozhodovať o troch požiadavkách Bruselu. Zvýšenie pôžičky pre Atény sa však nezaobíde bez otvárania Lisabonskej zmluvy a bez prenosu kompetencií na EÚ. Opozícia preto volá po ústavnej väčšine. „Som presvedčený formálno-právne, ústavne aj politicky, že treba 90 hlasov,“ povedal Mojmír Mamojka (Smer-SD). Predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) zatiaľ vyčkáva. „Ak sa budú prenášať vnútroštátne kompetencie na EÚ, bude asi 90 hlasov nevyhnutných,“ uviedol.

Dlhoročný politik a podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) má iný názor. Na zháňanie ústavnej väčšiny dôvod nevidí. „Keby bolo po mojom, netreba 90 hlasov, ale viete, ako to je, traja právnici – štyri názory,“ reagoval Bugár. Práve legislatívci z Národnej rady majú rozhodnúť, akú podporu majú mať zmeny európskeho významu. „Musia to rozlúsknuť, nebolo by vhodné odhlasovať taký závažný dokument s procedurálnou chybou,“ vysvetlil predseda finančného výboru Jozef Kollár (SaS).

Radičová u Slotu neuspela
Brusel očakáva, že Slovensko nebude stáť v ceste zmenám vo finančnom mechanizme. Nikto z našich politikov však celý text návrhov zatiaľ nevidel. „Čakáme na ne, nemá ich ani premiérka,“ uviedol Kollár po včerajšom rokovaní s Radičovou. Podľa právnika Petra Kresáka sa ešte nedá zhodnotiť, koľko poslancov musí zahlasovať, aby návrhy z Bruselu prešli. „Musíme poznať ich presné formulácie,“ objasnil Kresák.

Premiérka sa snaží presvedčiť všetky politické strany, aby odsúhlasili zmeny v eurovale. Včera sa stretla aj s predsedom SNS. Ján Slota zopakoval, že jeho strana nepodporí návrhy a vyzval Radičovú, aby hlasovanie spojila s vyslovením dôvery vláde. „Osobne si myslím, že by to malo byť spojené,“ vysvetlil. Iveta Radičová odmieta takéto návrhy politikov. Podľa premiérky by to bol zlý signál pre finančné trhy.

Za euroval nezahlasuje ani SaS, poslanci OKS a v prípade, že sa koalícia nedohodne, tak ani Smer. S Robertom Ficom by mala Radičová rokovať tento týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:31