StoryEditor

Harabin získal luxusný byt za polovicu ceny

11.07.2012, 00:00
Harabin získal byt za sumu, ktorá by bežnému človeku stačila najviac na trojizbový byt.

Luxusný štvorizbový byt na prestížnej bratislavskej adrese získal Štefan Harabin v roku 2008 za sumu, ktorá by bežnému Bratislavčanovi stačila najviac na trojizbový byt v paneláku. Výhodnú kúpu ukázalo jeho najnovšie majetkové oznámenie. Harabin ako minister spravodlivosti zaplatil za mezonetový holobyt v obytnom súbore Octopus 94 570 eur. Štandardná cenníková cena bola 168 522 eur.

Vtedajší minister, ktorý je dnes najvyššie postaveným sudcom, získal zľavu 44 percent. Vysvetľuje to tým, že k podpisu kontraktu došlo v čase, keď sa projekt iba plánoval. Octopus predávali realitné kancelárie W.O.S. Reality a Iuris. Predajcovia zľavu vysvetľujú snahou narýchlo predať posledné byty v záverečnej fáze predaja.

Šéfka Asociácie realitných maklérov Daniela Rážová považuje zľavu za nezvyčajnú. Tie sa v tom čase v centre Bratislavy udeľovali maximálne do výšky 15 percent, uviedla. „Za túto sumu sa dal vtedy kúpiť trojizbový byt v staršej bytovke.“

Realitné kancelárie v stanovisku pre HN priznali, že individuálna cena, ktorú dostal Harabin, nebola štandardná. Nebola však podľa nich ani výnimočná. Byt mal podľa nich aj technické nedostatky, ktoré sa premietli do finálnej ceny.

Obytný súbor Octopus získal v roku 2007 prestížnu Cenu Dušana Jurkoviča. Celková rozloha dvojpodlažného bytu predsedu

Najvyššieho súdu je 120 štvorcových metrov. Na vstupnom – siedmom podlaží je obývacia izba s kuchynským kútom, WC a terasa. O poschodie nižšie sú tri spálne, kúpeľňa a šatník. Šéf Najvyššieho súdu tvrdí, že si na byt zobrali s manželkou úver.

V rovnakom čase ako Harabin si 4-izbový byt v Octopuse kúpil aj podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor. Ten sa musel uspokojiť s oveľa vyššou cenou. Za holobyt zaplatil v prepočte necelých 143-tisíc eur. „Nepestujeme susedské vzťahy,“ hovorí Fedor na margo Štefana Harabina.

Výbor by mal konať
Fakt, že Harabin získal ako politik výnimočne vysokú zľavu na byt by mal podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša preskúmať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. „Či nedošlo k prijatiu daru a následne k jeho nepriznaniu.“

Šípoš pripúšťa, že nebude jednoduché dokázať, že bežní občania sa k podobnej zľave nedostanú. Problémom je podľa neho aj všeobecne slabá činnosť tohto výboru, ktorý dlhodobo trestá verejných činiteľov za neskoré dodanie formulárov, ale nie za ich obsah.

Sudcovia boli tento rok prvý raz povinní uviesť obstarávaciu cenu svojich nehnuteľností. Majetkové priznanie Harabina ukázalo, že si vie bývanie zariadiť výhodne zakaždým. K nájomnému štátnemu 4-izbovému bytu v Petržalke, ktorý bol predtým služobným bytom ministerstva spravodlivosti, sa Harabin dostal v roku 2000 za 2-tisíc eur.

Hovorkyňa Petržalky Mária Grebeňová-Laczová vraví, že byt im bol zverený hlavným mestom do správy už ako obecný byt spolu s nájomcom 1. novembra 1991. „Tak ako ďalších cca 15-tisíc bytov.“ Prevod do osobného vlastníctva sa potom uskutočnil podľa nej v zmysle zákona.

200 príbuzných
Harabin do tretice kúpil v roku 2009 rozostavaný dom s pozemkom za 65 388 eur.

„Ide o kúpu rozostavanej, nedokončenej hrubej stavby, avšak nie v žiadnej vychýrenej lokalite Bratislavy, ani v inej atraktívnej lokalite,“ vysvetlila kancelária predsedu Najvyššieho súdu.

Podľa informácií HN predseda Najvyššieho súdu buduje svoje nové rodinné sídlo v blízkom okolí hlavného mesta. Podľa Harabinovej kancelárie je cena primeraná lokalite a času nákupu, keď ceny v dôsledku krízy klesli na minimum. Väčšina prác – 80 percent – vraj nebola dokončená. „Stavbu si pán Harabin s manželkou dokončujú sami s pomocou príbuzných, ktorých je zhruba 200,“ vysvetlila kancelária predsedu Najvyššieho súdu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:34