StoryEditor

Zemková chystá drahý nákup

22.05.2012, 00:00
TV JOJ dokázala prejsť na digitalizáciu za dva milióny eur, verejnoprávna RTVS na to potrebuje 40 miliónov.

Digitalizácia jednej z dvoch súkromných televízií stála zlomok sumy, ktorú plánuje v RTVS na tento účel minúť generálna riaditeľka Miloslava Zemková. Tá sa chystá vypísať tender v objeme 40 miliónov eur (s DPH).
M
odernizácia by mala doplniť chýbajúce technologické články v Slovenskej televízii, aby mohla prejsť kompletne na „bezpáskovú“ výrobu a vysielanie obidvoch kanálov vo vysokom rozlíšení Full HD. Plne digitalizovať by sa mali i zvyšné pracoviská Slovenského rozhlasu. Súkromné televízie majú tieto investície za sebou.

„Keď zhrniem náklady na nákup, implementáciu a servis bezpáskového systému v TV JOJ, tak za päť rokov táto suma nepresiahla dva milióny eur,“ priblížil technický riaditeľ Dezider Fischer. „A to sa bavíme o komfortnom, plnohodnotnom riešení,“ vraví.

Televízia si sľubuje šetrenie

Z kuloárov vládneho Smeru - SD prenikajú informácie, že plánuje výmenu na riaditeľskej stoličke. IT kontrakt, aký nemá v histórii verejnoprávnych inštitúcií obdobu by tak Zemková mohla podpísať na rozlúčku. „Televízia musí dobehnúť technologický dlh za niekoľko predchádzajúcich rokov," argumentuje.

Objem rámcovej zmluvy, ktorá má byť uzatvorená na štyri roky nepovažuje generálna riaditeľka za prehnaný. „Treba si uvedomiť, že len na základnú reprodukciu potrebuje RTVS sedem miliónov eur ročne. Len to je za štyri roky 28 miliónov eur," hovorí.

Podľa hovorcu Richarda Šümeghyho je cieľom dosiahnuť vyššiu efektivitu a kvalitu práce. „Tým sa ušetria nemalé finančné prostriedky, ktoré sa teraz používajú na hlavne na údržbu zastaranej a prežitej páskovej techniky.“ V súťaži podľa Šümeghyho pôjde predovšetkým o dátové úložiská – archívy. „Tie STV doteraz vôbec nemala a rozhlas mal iba jedno."

Pásky šli bokom
Vybudovanie digitálneho archívu s celkovo 700 zálohovacími páskami vyšlo TV JOJ podľa Fischera na 300-tisíc eur. Každá páska má kapacitu 1,5 Terabajtu. Televízia vyrába dve hodiny spravodajstva denne. V súčasnosti má takmer 40 postprodukčných strižní.

Markíza o výške svojich investícií do digitalizácie výroby, vysielaní a archivácie nechce hovoriť. „Boli primerané rozsahu," tlmočila hovorkyňa Miroslava Labašová. Podľa informácií HN jednotka na televíznom trhu mohla investovať zhruba a polovicu viac prostriedkov ako TV JOJ.

Pásky už odložili aj vo verejnoprávnej Českej televízii. Investície ani tu nedosiahli sumu o akej uvažuje RTVS. Podľa technického riaditeľa Rudolfa Popa ide o dlhoročný proces, ktorý u nich ešte stále pokračuje a televízia momentálne chystá prechod na 4K rozlíšenie.

„Nie je preto možné alokovať, akú finančné prostriedky boli na prechod vynaložené. Rozhodne môžeme hovoriť o investíciách v rádoch stámiliónov českých korún," vysvetľuje.

Šéf rady vidí otázniky
„Nevidím priestor na to, že z nasledujúcich rozpočtov sme schopní riešiť investície v tejto výške," reaguje na zámer Zemkovej predseda rady RTVS Miroslav Kollár.Chce sa jej pýtať na rozpočtové krytie.

Kollárovi nie je jasné, čo chce riaditeľka nakupovať. K vysokej sume sa preto zatiaľ nechcel vyjadrovať. Podrobnosti Zemková HN neprezradila. Odvolala sa na to, že súťaž ešte nebola vyhlásená. „Skôr podmienky nemôžeme dať nikomu – porušili by sme zákon," argumentuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:25